2024. április 20., szombat
SPORTHÍREK

Elhunyt az elnök

EURÓPAI OLIMPIAI BIZOTTSÁG

Életének 78. évében meghalt Janez Kocijančič, az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) elnöke. Az EOC tájékoztatása szerint a szlovén sportdiplomata gyors lefolyású és súlyos betegség következtében hunyt el Ljubljanában. „Az olimpiai mozgalom kiváló nagykövete volt, akinek a tiszteletére ma félárbócra engedjük az ötkarikás zászlót” – jelentette ki Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első embere.

Az ország függetlenné válása után a jogász végzettségű Kocijančič volt a Szlovén Olimpiai Bizottság első elnöke 1991-től 23 éven át, míg a Nemzetközi Síszövetség vezetőségében 1981 óta dolgozott. Az EOC 2017-ben megválasztott elnökeként szervezte meg a második Európai Játékokat tavaly Minszkben.

SÚLYEMELÉS

A vesztegetési vizsgálódás jelentése

Holnap teszik közzé annak a négy hónapos vizsgálódásnak az eredményét, amelyet Richard McLaren nyomozócsoportja folytatott le a Nemzetközi Súlyemelő-szövetséget (IWF) és annak elnökét, Aján Tamást ért vádak ügyében. Az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz keddi anyaga szerint személyesen a vizsgálatot vezető kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren ismerteti Montrealban, hogy milyen következtetésekre jutottak.

Aján Tamás az IWF elnökségének év eleji dohai ülésén maga kérte tevékenységének felfüggesztését annak érdekében, hogy vizsgálat derítse fel a vádak valóságtartalmát. A magyar sportdiplomata már az ARD által január első hétvégéjén bemutatott dokumentumfilm vetítését követően visszautasította a német tévécsatorna korrupcióról és szervezett doppingolásról szóló vádjait. Az ARD január 5-én bemutatott filmjében azt állította, hogy a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával, amely a Magyar Antidopping Csoportot (MACS) bízta meg minden nagy nemzetközi versenyen és szinte az összes világbajnokságon az ellenőrzéssel. Az ARD hírt adott két svájci bankszámláról, amelyre 1992 óta 23 millió dollár érkezett, ez az összeg nem szerepelt az IWF mérlegében. A csatorna szerint a számlák felett egyedül Aján rendelkezett, és 5,5 millió dollár sorsa tisztázatlan. A vádakat a MACS is visszautasította.

Aján április 15-én bejelentette: a tokiói olimpia halasztása miatt távozik a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség elnöki posztjáról. Hozzátette, hogy voltak feltételei a visszalépésnek, amelyeket az IWF elnöksége elfogadott. A döntés hátterében szavai szerint az áll, hogy már a legutóbbi választáson jelezte, többé nem indul újra a posztért, a szövetség alapszabálya azt mondja ki, hogy az olimpia befejezéséig szól a mandátum, újabb egy évet pedig már nem akart várni a távozással.

KOSÁRLABDA

Új regionális liga?

Vadonatúj kosárlabda-bajnokság indításának tervével állt elő Georgi Gluskov, a Bolgár Kosárlabda-szövetség elnöke. A 60 éves Gluskov – aki játékosként a keleti blokk első NBA-kosarasa volt – elképzelése szerint az új regionális ligában bolgár, görög, szerb és észak-macedóniai csapatok vennének részt. A vezető azt is elárulta, már zajlanak a tárgyalások a másik három ország érintettjeivel, pontosabb információkkal pedig legkésőbb július közepén fognak rendelkezni. A szervezés szempontjából a legfontosabb, hogy a leendő bajnokságot össze tudják hangolni a hazai viadalokkal, illetve a már létező regionális ligákkal. Gluskov szerint mindezt részletes egyeztetésekkel oldják majd meg a szövetségek képviselőivel.

Kopaoniki edzőtábor

Június 22-e és július 2-a között a Kopaonikon tart edzőtábort a szerb férfi kosárlabda-válogatott. Bár idén a koronavírus-járvány miatt minden férfiválogatott-tornát lemondtak, a szövetség a csapatszellem fenntartása, valamint a hosszú kihagyás okozta sérülésveszélyek elkerülése érdekében döntött az összetartás megrendezése mellett. A résztvevők húszfős listáját a jövő héten hozzák nyilvánosságra, ezen biztosan nem lesznek ott az NBA-játékosok, valamint a tengerentúli Sacramentóval is szerződésben álló Igor Kokoškov szövetségi kapitány.

A női válogatott június 15-étől tíz napig a Zlatiboron edzőtáborozik, ők a novemberben rajtoló Eb-selejtezőre készülnek.

KERÉKPÁROZÁS

Nibali messze a befejezéstől

Kedélyes nyilatkozatot adott az olasz Giornale újságnak Vincenzo Nibali négyszeres Grand Tour-győztes kerékpáros. A Cápa svájci, luganói otthonában zajló beszélgetés során a 35 éves klasszis elmondta, egyáltalán nem gondolkodik pályafutása lezárásán, és számos nagy győzelmet szeretne még aratni. „Sokszor gondolok egy harmadik Giro-sikerre, ahogy a világbajnokságra is. Ha idén a tervek szerint, Aigle-Martigny-ben rendezik, tökéletes terep lenne számomra. A tokiói olimpia is egy nagy célom. Rióban benne voltam a győztes szökésben, amikor elestem” – magyarázta Nibali, elárulva, a jövő nyári ötkarikás játékok után sem szállna le a kerékpárról. „Ha akkor ugyanezt az eltökéltséget és lelkesedést érzem magamban, mint most, semmi sem állíthat meg, hogy Tokió után is folytassam” – szögezte le az olasz.