2024. április 20., szombat
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Okoshőmérő várja a Colosseumba érkezőket

Olaszország ma megnyitja határait az EU-tagállamaiból és a Nagy-Britanniából érkezők, június 15-étől pedig az összes többi külföldi előtt. A koronavírus-járvány megfékezése végett korábban bevezetett intézkedések enyhítésének köszönhetően az olaszok immár elhagyhatják a tartományt is, ahol a lakhelyük található, s szabadon utazhatnak az országon belül.

Az olasz állampolgárok azonban még nem mehetnek sok uniós tagországba. Luigi Di Maio olasz külügyminiszter csütörtökön Németországban, másnap Szlovéniában, jövő kedden pedig Görögországban egyeztet a honfitársai beutazására vonatkozó ottani korlátozások eltörléséről. Az olaszok előtt jelenleg 22 EU-tag tartja zárva határait.

Saját hazájukban már sok területen lazítottak a járvány visszaszorítása érdekében bevezetett intézkedéseken. Hétfőtől (84 nap kényszerszünet után) újra látogatható a római Colosseum is, az ókor hatalmas amfiteátruma. A létesítmény körüli régészeti parkba csak előzetesen, online megváltott jegyekkel lehet belépni, egyszerre 14 embernek, majd 15 percenként újabb csoportnak. A bejáratnál okoshőmérőket szereltek fel, melyek a testhőmérsékletet mérik, és azt is felismerik, hord-e szájmaszkot a látogató, s van-e nála fertőtlenítő gél. A régészeti park naponta 1600 turistát fogadhat, a járvány előtti napi húszezer helyett.
Szigorú biztonsági intézkedések mellett tegnap kinyitott, s augusztus 30-áig lesz nyitva a Raffaello 1520–1483 című kiállítás a római Quirinale Istállók múzeumban. Mától ismét fogad látogatókat a firenzei Uffizi Képtár is, ahová egyszerre legfeljebb 450-en léphetnek be.

Június közepétől újabb enyhítések jöhetnek Olaszországban: megnyitják a nyári gyerektáborokat, mozikat, színházakat, koncerttermeket és a szórakozóhelyeket.

A hét elejétől Hollandiában is látogathatók ismét a múzeumok; visszakerültek helyükre a világhírű remekművek, köztük Rembrandt Éjjeli őrjárat, valamint Van Gogh Napraforgók és Vermeer Leány gyöngy fülbevalóval című festménye. Az alkotások – a járvány megfékezésére hozott intézkedések miatt – több mint két hónapig maradtak rejtve a közönség előtt. A leghíresebb holland múzeum, az amszterdami Rijksmuseum slágerkiállítását, a Caravaggio–Bernini Baroque in Rome címűt szeptemberig meghosszabbították.

Az országban újranyitottak az éttermek, a bárok és a kávézók is a közösségi távolságtartás szabályainak szigorú betartása mellett. Az éttermekben az előzetes foglalás kötelező, egy helyiségben 30 ember tartózkodhat egyszerre, a teraszokra ez a szabály nem vonatkozik.  

Enyhítettek a járványügyi szabályokon Törökországban is: meghatározott feltételekkel hétfőn újranyithattak az éttermek, kávézók, múzeumok, könyvtárak, óvodák, strandok, sportlétesítmények, ifjúsági központok és táborok, az út menti pihenőhelyek és nemzeti parkok, továbbá szabadtéri koncerteket is lehet tartani. Megszűntek a városközi utazási korlátozások is. A napközik és az óvodák is újranyitnak, de a 18 évnél fiatalabb és 65 évnél idősebb személyek mozgására vonatkozó korlátozások még érvényesek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és sok tudós azonban óvatosságot javasol. Szerintük semmi bizonyíték nincs a vírus eltűnésére, se legyengülésére.