2024. március 29., péntek

Maszkos diákutaztatás

Az osztálykirándulásokra is szigorú szabályok vonatkoznak

Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter a múlt héten jelentette be, hogy június 1-jétől ismét szervezhetnek osztálykirándulásokat az általános és a középiskolák. A végzősöknek a külföldi utazások helyett a szerbiai helyszínekkel kell beérniük.

Aleksandar Seničić, a Szerbiai Utazási Irodák Egyesületének (YUTA) elnöke a Szerbiai RTV reggeli műsorában elmondta, hogy az idén a koronavírus-járvány miatt csaknem egymillió kétszázezer vendégéjszakát mondtak le. Ezek csak az osztálykirándulásokra, a diákturizmusra és a rekreatív oktatás keretében megvalósult utazásokra vonatkoznak.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal, akik már befizették az osztálykirándulást, Seničić azt válaszolta, hogy ha vannak érdeklődők, lehetőség van arra, hogy augusztusig lebonyolítsák a kirándulást. A szülőknek egészen 2022 januárjáig kell várniuk arra, hogy visszakapják a befizetett összeget.

Az osztálykirándulásokon is szigorú előírásokat kell betartaniuk a diákoknak és a tanároknak. A tanulóknak az autóbuszban maszkot kell viselniük, valamint kézfertőtlenítőt is magukkal kell vinniük az útra. Az autóbuszban ki kell jelölni, hogy az utasok melyik bejáraton szállnak fel és melyiken le. A szálláshelyen azokban a szobákban, amelyekben eddig tíz személy aludt, most csak hatan tartózkodhatnak. Az étteremben vagy az étkezőben a pincéreknek kell felszolgálniuk az ételt. A gyerekeknek étkezéskor nagyobb távolságra kell ülniük egymástól. A szálláshelyeken orvosi felügyelet is lesz.