2024. április 24., szerda

A Rinoceroszt próbáljuk, a Parasztopera bemutatásra vár

Az Újvidéki Színházban hosszadalmas adminisztratív és óvintézkedések sorát végezték el, és számos intézkedést hoztak arról, hogy a munkának az óvintézkedések megtartása közben miként kell lebonyolódnia a színpadon és a színházban. Ennek kapcsán Venczel Valentin igazgató elmondta: az óvintézkedések meghozatala után a társulattal több hullámban megvitatták az új helyzetet.

Venczel Valentin (Bozsoki Valéria felvétele)

Venczel Valentin (Bozsoki Valéria felvétele)

– Az idő nem dolgozik nekünk, és minél előbb vissza kellene térnünk a színház normális munkafolyamatához, ami a színházban azt jelenti, hogy a társadalmi kapcsolatok milyenségét próbáljuk bemutatni a színpadon. Új kategória született meg a fejünkben arról, hogy mi a színház. A színház a szociális kapcsolatokat ábrázoló művészet. De tudjuk, hogy az egyetlen csodagyógyszer a COVID-19-cel szemben a szociális kapcsolatoknak a tulajdonképpeni felfüggesztése, azaz a szociális távolságtartás kötelezettsége egyén és egyén között. Ezzel a távolságtartással a színház művészetének a szőnyegét veszik ki. Ezt a problémát próbáljuk hétfőtől valamiképpen megoldani a Rinocerosz próbáival Nikita Milivojević rendezésében. Igen, a járványveszély még jelen van, ugyanakkor az a több ezer éves tevékenység is a világban, amit színházművészetnek neveznek. Ez pedig éppen az emberek közelségén és a közvetlenségén alapszik. Mi nem vagyunk hajlandóak föladni az emberi közelséget és a közvetlenséget. Hiszünk ennek a gyógyító és öngyógyító erejében – fogalmazott Venczel Valentin.

A Pintér Béla rendezte koprodukciós Parasztopera c. színpadi-zenés művének nyilvános főpróbája Szegeden volt március 12-én, március 13-án azonban nem került bemutatásra, mert a magyarok a járványügyi helyzet miatt már nem engedélyezték. Az Újvidéki Színház vezetőjének véleménye szerint most 3-től 5 próba szükséges ahhoz, hogy bemutathassuk. A darabban 5 színész – Elor Emina, Huszta Dániel, László Judit, Pongó Gábor – játszik az Újvidéki Színházból és ugyanennyi művész a Szegedi Nemzeti Színházból.

– Amikor Újvidéken, illetve itt, a Nyugat-Balkánon fogjuk játszani az előadást, akkor a mi zenekarunk, Magyarországon viszont az ő szervezésükben az ő zenekaruk fog muzsikálni.

Nagyon sikeres, korrekt együttműködés valósult meg a bemutatóig. A szegediek ezt az előadást eladták már bérletben. Meg kell beszélni velük, hogy az év végéig miként játszhatnak annyi előadást, amennyit terveztek, hogy mind a magyarországi, mind a mi közönségünk igényeinek eleget tegyünk – mondta Venczel Valentin.