2024. április 19., péntek

Új parkolók épülnek az Európa sugárúton

A Heréskert városnegyed lakói számára az év végéig új parkolókat alakítanak ki az Európa sugárút mentén.

A Heréskertben biztos jó hírnek számít, hogy az Európa sugárúton parkolókat alakítanak ki (Ótos András felvétele)

A Heréskertben biztos jó hírnek számít, hogy az Európa sugárúton parkolókat alakítanak ki (Ótos András felvétele)

A Heréskertben az elmúlt időszakban több lakótömb épült, a környék lakói többször is arra panaszkodtak, hogy nincs elegendő parkoló, de a városi területrendezési tervben meghagyták azt a lehetőséget, hogy szükség esetén az Európa sugárút mentén, az úttest és a kerékpárút közötti részen parkolók épüljenek.

Az Európa sugárút a város egyik legforgalmasabb útszakasza, az új parkolókat a Futaki út és a Kornelije Stanković utca közötti részre tervezik. A projektdokumentációból kiderült, hogy a Heréskert lakói számára az egyik legnagyobb gondot a parkolók hiánya jelenti, ez a probléma nagymértékben befolyásolja a lakók életminőségét. Ez miatt az újvidéki önkormányzat úgy döntött, hogy az Európa sugárút mentén csaknem 1,5 kilométernyi távon parkolókat hoznak létre. A tervek szerint 201 parkolót építenek, amelyek alapzata üreges betonalapzatból készül, a mozgássérülteknek 6 különleges parkolót építenek, a munkálatok második fázisában pedig még húszat.

Az Európa sugárúton parkolóhelyeket építenek a Janko Veselinović és a Hadži Ruvim, a Branko Bajić, a Futaki utca, valamint a Kornelije Stanković és a Janko Veselinović utcák közötti részeken.

A munkálatok első fázisára az elmúlt napokban kiírták a versenypályázatot, a legtöbb parkolót a Branko Bajić és a Futaki utca között építik (78), a Janko Veselinović és a Hadži Ruvim utcák között részen 54 parkolóhelyet alakítanak ki, a Kornelije Stanković és a Janko Veselinović utcák között pedig 20 parkolóhelyet terveznek, ezeket a munkálatok második fázisában építik ki.

Az új parkolók építkezési munkálatai természetesen azt eredményezik, hogy forgalomkorlátozás lép érvénybe az Európa sugárúton. A tervek szerint a környéken működő zöld területeken elhelyezett öntözőrendszer hálózatát is újratervezik – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

Az új parkoló megépítése érdekében kiírt versenypályázatra június 29-éig jelentkezhetnek a pályázók, ezt követően 25 nap múlva meghozzák a döntést a munkálatok kivitelezőjéről. A szerződés aláírásától kezdve a kivitelezőknek 150 napon belül be kell fejezniük a munkálatokat.