2024. április 18., csütörtök

Új generátor a Déli hőtelepen

Az újvidéki Toplana a legsikeresebb szerbiai közvállalat

Miloš Vučević polgármester tegnap ellátogatott a Városi Távfűtő Művek limáni részlegébe, ez a gépház szolgálja ki a város déli részét, azaz mindenekelőtt a Limán városrészeket.

A villanyáram és hőenergia egyidejű előállítására alkalmas üzemcsarnok felszerelése 4,2 millió euróba került. – Nagy beruházásról beszélünk, olyanról, amely többszörösen is jelentős. A Távfűtő Művek saját forrásból finanszírozta a felújítást, néhány évvel ezelőtt a Nyugat hőtelepen is felszereltek egy hasonlót. Azt szeretnénk, ha hatékony és gazdaságos hőellátást biztosíthatnánk polgárainknak, természetesen a környezetvédelem szellemében. Az új berendezésegyüttes a legkorszerűbb a régióban, effektivitás tekintetében a skandináv rendszerek hatékonyságával vetekszik. Az elmúlt hat évben több mint 200 kilométernyi hővezetéket kicseréltünk a városban, a fűtés díjszabását négy alkalommal csökkentettük – emlékeztetett a polgármester a látogatás alkalmával. Elmondta azt is, hogy a Toplana korábban veszteséget termelő nagyvállalat volt, most stabil ügyvitele van, amely beruház a hosszú távú stabilitásba. - Ez a beruházás a határidők tiszteletben tartásával történt, noha a fűtési idényt meghosszabbítottuk május 15-éig, ami további időhiányt eredményezett a rendszeren végzendő munkálatokra vonatkoztatva. Nagy tervek megvalósítása vár ránk az energiahatékonyság területén, a lakóépületeket és a közintézményeket kell hőszigetelnünk, csakis így térhetünk át a fogyasztás szerinti számlázásra. Ez most kivitelezhetetlen, hiszen a régi épületek hőszigetelése rossz, és ez a megfizettetési módszer most jelentősen megnövelné a fűtés költségeit – emlékeztetett Vučević.

Dobroslav Arsović, a Távfűtő Művek igazgatója megemlítette, hogy 2014 óta a város alatt elhelyezkedő, az akkor már 40 éves távhővezeték-hálózatot teljesen felújították. -- Kicseréltük a főtőházak kazánberendezéseit is, az Észak és a Kelet hőtelepeken, a régi keringtető szivattyúk helyére is újak kerültek, cégünk gépparkját is felújítottuk. A felügyeleti rendszert korszerűsítettük és kibővítettük, 150 lakóépületet csatlakoztattunk a rendszerre. A Toplana most nem veszi igénybe a városi költségvetési támogatást, és a városi nagyberuházásokra sem szorulunk, az elmúlt években 1,2 milliárd dinárt fizettünk be a városi kasszába. Ebből a pénzből fontos, városi előjelű projektumokat finanszíroztak. Egy pillanatban sem adósodtunk el, mindegyik beruházásunk költségét magunk álljuk – nyilatkozta az igazgató. Szót ejtett arról is, hogy a gazdasági szubjektumokat listázó ügynökség hivatalos adatai szerint a foglalkoztatottak számát tekintve az újvidéki Távfűtő Művek vitathatatlanul a legsikeresebb szerbiai közvállalat!

A Távfűtő Művek Vladimir Nikolić 1. alatt működő ügyfélfogadó központjában hétfőtől ismét fogadják a fogyasztókat. Munkanapokon 7 és 16 óra között történik az egyeztetés, azok, akik telefonon szeretnének kapcsolatba lépni a közvállalattal, a 423-712-es, a 420-853-as és az ingyenesen tárcsázható 0800-100-021-es telefonszámokat hívhatják, munkanapokon 6 és 22 óra között. Sürgős esetben, a lakásban lévő csövek megrepedése esetén a 24 órás ügyelet reagál, őket a 4881-105-ös telefonszámon lehet riasztani. Ezen a számon információkat nem adnak.