2024. március 28., csütörtök

Folytasd a sulit a Sinkóban!

Számítógép-technikusi, autószerelői, és keramikus-szobafestő szakra lehet jelentkezni

A Sinkovics József Műszaki Középiskola a következő 2020/21-es tanévre négy tervezett tagozatra, 120 elsős részére kapott felvételi engedélyt a minisztériumtól. A topolyai középiskola az elektrotechnikai, a gépészet és a fémfeldolgozás, illetve az építészeti profil keretében nyithat tagozatokat szeptembertől.

– Iskolánk 30-30 diák részére magyar, illetve szerb tannyelven számítógép-elektrotechnikusi szakot nyit ősztől az elektrotechnikai profil keretében. Ez egyébként a legnépszerűbb szakunk, amely iránt évről évre a legkifejezettebb az érdeklődés. Továbbá magyar tannyelven a gépészet és a fémmegmunkálás területén tervezzük a négyéves gépjármű-technikusi szak megnyitását, amelyre 30 diákot tudunk majd felvenni. Ezúttal a hároméves, kombinált tagozatunkat az építészeti területen indíthatjuk be magyar tannyelven, 15 diákot várunk szobafestőképzésre, illetve 15 tanuló nyerhet ismereteket a csempéző-padlórakó és kályhás szakon – ismertette Lengyel Emese igazgatónő.

A Sinkovics József Műszaki Középiskola is igyekezett a rendkívüli helyzet idején bevezetett digitális oktatásban megtalálni a helyét.

– A koronavírus-járványtól való félelem miatt bevezetett távoktatást minden tanár a lehetőségeihez mérten, a digitális ismereteihez megfelelően oldotta meg. A közösségi portálok nyújtotta online felületet használták fel elsősorban előadóink, a személyes konzultációra is lehetőséget adó videobejegyzéseket vagy -hívásokat, és az írásbeli instrukciókat alkalmazták. A mi szemszögünkből mindenképpen hátrány volt ez a módszer, hiszen például a gyakorlati oktatást a személyes kontaktus feltételezi, a személyes példamutatás, a munka azonnali instruálása –hallhattuk Lengyel Emesétől, aki az előttünk álló hetekről is szólt.

– Hagyományosan a május a ballagásról és a bankettről, majd az érettségi vizsgákról, vagyis a diplomavédésekről szól. Az idén előbb lesznek az érettségi vizsgák, a helyzetre való tekintettel előirányozott egészségvédelmi előírások tiszteletben tartása mellett, kis csoportokban megszervezve, ezt követheti majd a diákok reményei szerint az ünneplés, vagyis a bankett. A záróvizsgák alkalmával követelmény lesz, hogy a diák maszkot és kesztyűt viseljen. Az ehhez szükséges eszközöket a helyi közösség biztosítja. A Sinkó helyiségeinek fertőtlenítését egy szabadkai cég végzi el, az iskola külterületének rendezésével pedig a Komgrad Közvállalatot bízták meg. A hagyományoknak megfelelően a tanév második felében tartjuk az iskolánkat népszerűsítő megmozdulásokat a nyolcadikosok számára. Személyesen ellátogatunk a tanintézményekbe, jelen vagyunk az oktatási vásárokon. Ezúttal online marketing formájában igyekeztünk magunkat népszerűsíteni, a Sinkó Facebook-oldalán osztottuk meg a prezentációs videónkat. Ezekben a napokban juttatjuk el az iskolákba a nyomtatott szórólapunkat – ismertette az igazgatónő.

Az iskola a közelmúltban sikerrel vett részt a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság pályázatán.

– A tartományi támogatásnak köszönhetően a gépészeti szakokon tanuló diákjaink, és a számítógépes-elektrotechnikai szakosok számára be tudjuk szerezni a gyakorlatokhoz szükséges eszközöket, a már meglevőket bővíthetjük. A tartománytól pályázat útján több mint 200 ezer dinár értékű pénzösszeget nyertünk – mondta az igazgatónő és szeretettel hívott meg minden olyan nyolcadikos diákot a topolyai műszaki középiskolába, aki megfelelően felszerelt gyakorlati tantermekben, jól képzett tanároktól szeretné elsajátítani jövőbeli hivatásának az alapjait.