2024. április 19., péntek

Nézzük a jó oldalát is!

Jelentős fejlesztések valósultak meg az elmúlt időszakban Martonoson

Az utóbbi időben leginkább a betelepülők tekintetében esett szó Martonosról, ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kedves kis faluban folynak beruházások és a művelődési élet, továbbá a civil szervezetek munkája is zajlik a háttérben.

Pálfi Ervin, Dencs Valéria és Horvát Gergely (Puskás Károly felvétele)

Pálfi Ervin, Dencs Valéria és Horvát Gergely (Puskás Károly felvétele)

A figyelmet egy időre elirányította a roma- és migránshelyzet, amit azonban néha muszáj magunk mögött hagyni, hogy észrevegyük a szépet és a jót is, a törekvést az életben maradásra és a magyarság megtartására. Annál is inkább figyelemre méltó Martonos, mert több történelmi szempontból is fontos épülettel dicsekedhet, sőt ha a régmúltba nyúlunk vissza, akkor mindenképp megállapítható, olyan jelentős szerepet töltött be egykor a község életében, amiből még mindig lehet mazsolázni. Voltak, akik felismerték, emléket állítottak, valamint a jelenben is vannak, akik ezen dolgoznak, akik a jövőre nézve is tele vannak tervekkel. Hétfői körutunk alkalmával erre derítettünk fényt. A falu bejáratánál lévő temetőben, ahol a közelmúltban elkészítették a járdát, Pálfi Ervin, a Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat igazgatója elmondta, rendkívül fontos számukra a temetők rendezettsége, karbantartása.

– Mindemellett nagy hangsúlyt fektetünk a fejlesztésekre is. Az elmúlt időszakban vállalatunk több beruházást végzett el azokban a községbeli temetőkben, amit mi tartunk karban. Közel huszonkét hektárnyi összterületből tizenegyet a Komunalac gondoz. A fontosabb beruházásaink közé tartozik a magyarkanizsai temető térfigyelő rendszerrel való felszerelése, a ravatalozók felújítása. Oromon most van folyamatban a ravatalozó belső terének felújítása, illetve Oromhegyesen is új eszközöket biztosítottunk. Martonoson Tandari Erzsébet felajánlásának köszönhetően hetven méter hosszan, két méter szélességben járdát tudtunk kiépíteni, ami aztán lehetőséget is ad a további fejlesztésre is. Ennek a beruházásnak az értéke közel 700 ezer dinárt tett ki – mondta Pálfi Ervin, aki egyúttal köszönetét is kifejezte Tandari Erzsébetnek, a Martonosi Faluvédő Egyesület elnökének, akitől megtudtuk, hogyan is történt az adományozás.

– Idestova hat éve annak, hogy készítettünk egy kiállítást az első világháborúban részt vevő martonosi hősök emlékére, aminek folytatásaként dr. Forró Lajos és Molnár Tibor hathatós közreműködésével könyv is született. Az annak eladásából befolyt összegből ránk eső részt felajánlottuk a falu számára, és így a temető gyakran sáros útjának kitéglázására fordítottuk, amelyen latyakos időben csak gumicsizmában lehetett közlekedni. Elődeinkhez méltóan, rájuk tekintettel éreztem ezt fontosnak – emelte ki Tandari Erzsébet.

A falu központjában a helyi közösség elnöke, Horvát Gergely beszélt az aktualitásokról, aki kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a migrációs problémák jelen vannak ugyan, ám a fejlesztésekre is muszáj fókuszálniuk.

– Visszamenőleg négy évre 600 métert kiaszfaltoztunk a főutcán, felújítottuk a helyi közösség épületének homlokzatát, folyamatos volt a meglévő irodák karbantartása is, amire közel kétmillió dinárt kellett fordítanunk. A hozzánk tartozó Kishomokon a régi iskolából faluház létesült. Rendeznünk kellett a művelődési ház jogviszonyát is, ami egy igen nagy falat volt számunkra. A faluban a vizesárkok pucolása is megtörtént, akárcsak a faluhoz tartozó hidak, átkelők lefektetése. Részt vettük több projektben is, ezek közül a legjelentősebb összeget a tartománytól kaptuk. Az előttünk álló időszakra előirányoztuk a Horgos felőli Tito marsall utca hiányzó részének az aszfaltozását, ami a települést a regionális úttal köti össze, a helyi általános iskolát a községgel karöltve szeretnénk felújítani, valamint a helyi közösség épületén is van még tennivaló – mondta a helyi közösség tanácsának elnöke, aki arra is kitért, nagyon jó a testvér-települési kapcsolatuk Algyővel, amiről Dencs Valéria, a helyi közösség tanácsának tagja is elismerően szólt.

– A civil szervezetek Martonos életében is nagyon fontos szerepet töltenek be, elsősorban a közösségmegtartó szerepük miatt. Igyekszünk jó viszonyt ápolni a magyarországi testvértelepülésünkkel, ami örömünkre igen sikeresen valósul meg. Az önkéntes tűzoltók, a nyugdíjasok egyesülete, a Testvériség Művelődési Egyesület, valamint a CopaCabana tájjelegű emlékházának tagjai is sokat tesznek az összetartozás erősítéséért – mondta a civil szervezetekért felelős tanácstag, aki hangsúlyozta, hogy működésükkel az összetartozás jelentőségét szeretnék hangsúlyozni, ami Martonos esetében is létfontosságú.