2024. április 18., csütörtök

A US Open egy külön világ lesz

Június második felében dől el, hogy az idén megrendezésre kerül-e a US Open. Egyre valószínűbb, hogy megtartják a New York-i Grand Slam-tornát, ám semmi sem történik majd a megszokott formában, pontosabban, Stacey Allasternek, az USA teniszszövetsége főigazgatójának a szavai szerint „a torna az eredeti időpontban és helyszínen egy szigorúan szabályzott külön zárt világ lesz”.

Egészen valószínű, hogy a teniszezőket európai (Párizs, Bécs, Frankfurt), dél-amerikai (Buenos Aires) és közel-keleti (Dubaj) helyszínről külön járatokkal csoportosan utaztatják a beszállás előtti kötelező teszttel. New Yorkban kizárólag a számukra lefoglalt szállodákban kapnak elhelyezést, az öltözőket csak a meccsek előtt használhatják. Nézőket nem terveznek, a szervezők szerint a többi bevétel is elegendő lesz a rendezési költségek fedezésére. Ha szükség mutatkozik, a férfimeccseket is csak két nyert játszmában tartják meg, minimálisra csökkentik a vonalbírók számát, több szerepet kap így a sólyomszem technológia (challenge-rendszer), a labdaszedők is kizárólag felnőttek lesznek, és a tesztelés napi rendszerességgel lesz kötelező. „A US Open a város vezetőivel karöltve minden résztvevő számára biztonságos tornát számít rendezni” – foglalta össze a terveket a főigazgató.

Rogerhez dől a pénz

A sportolók között Roger Federer svájci teniszező kereste a legtöbb pénzt az elmúlt 12 hónapban – áll a Forbes legújabb ranglistáján. A svájci összesen 106,3 millió dollár jövedelmet valósított meg, így a két focista, Cristiano Ronaldo (105) és Lionel Messi (104) elé került. Az első ötben még Neymar és LeBron James neve található. Roger az első teniszező, aki a Forbes hagyományos évi kereseti listáján az élre került.

Az első százban további három teniszező foglal helyet. Novak Đoković (44) a 23., Rafael Nadal (40) a 27., Kej Nisikori (32,1) pedig a 40. helyet foglalja el. A 100 közé csak két nő jutott be, s mindkettő teniszező. Naomi Oszaka (37,4) a 29., Serena Williams pedig (36) a 33. helyet foglalja el.

Federer több mint 100 milliót a pályán kívüli jövedelemből valósított meg, Đoković esetében ez az összeg 32, Nadalnál 26, Nisikorinál 31, Oszakánál 34, Serenánál 32 millió.

Fognini dupla bokaműtéten esett át

Fabio Fognini olasz teniszező úgy döntött, hogy kihasználva a sportvilág kényszerszünetét, megműtteti mindkét bokáját, amelyek már évek óta fájdalmat okoznak neki. A 33 éves teniszező közösségi oldalán elmondta: bal bokája három és fél éve, míg jobb bokája az elmúlt két évben olyan problémát jelent számára, amellyel megtanult együtt élni és játszani. „A leállás miatt reméltem, hogy két hónap elég lesz arra, hogy ezek a problémák megszűnjenek, de miután újrakezdtem az edzéseket, még mindig jelentkeztek” – közölte. Hozzátette: ezek után az orvosi vizsgálat eredményének ismeretében csapatával egyetértésben úgy döntött, hogy mindkét bokáját megműtteti, amíg tart a szünet a teniszezőknél. Az artroszkópos beavatkozásra szombaton Olaszországban került sor.

Fognini jelenleg a 11. helyen áll a világranglistán, míg legjobb pozíciójaként 2019. július 15-én a 9. volt. Az olasz játékos karrierje során 19 ATP-tornán volt döntős, és kilencszer diadalmaskodott.