2024. április 18., csütörtök
NBA

Smith tetézte a bajt

A nyílt utcán, videófelvétellel tanúsíthatóan megvert egy fiatalembert J. R. Smith, a Clevelanddel 2016-ban NBA-bajnok amerikai kosárlabdázó. A 34 éves, jelenleg csapatot kereső Smith azért látta el a baját a pórul járt embernek, mert az letörte a terepjárója tükrét. A látszólag hétköznapi verekedést bonyolítja, a médiabeli jelentőségét pedig jócskán felfújja, hogy a napokban a teljes Egyesült Államok társadalmát felforgató tüntetéssorozat zajlik, miután a múlt héten egy fehér rendőr előállítás közben percekig a nyakán térdelt egy afroamerikai férfinak, George Floydnak, aki belehalt a brutális túlkapásba.

Smith az eset után rögzített videóüzenetében meglehetősen kétértelműen fogalmazott, utalva az általa megvert fiatal bőrszínére, nyomdafestéket nem tűrő jelzővel is illetve. „Nem tudom, hova ment ez a … fehér kölyök, de letörte a visszapillantómat. Kergettem, utolértem, és jól megvertem. Ez nem gyűlöletből elkövetett bűncselekmény volt, letörte a tükröm. Senkivel nincs bajom, aki nem árt nekem. A rendszerrel van bajom” – magyarázta Smith.

„Díjazni fogjuk a Partizant”

Biztató hangon szólalt meg a Partizan kapcsán Jordi Bertomeu Euroliga-elnök. A spanyol vezető a Maxbetsport portálnak adott nyilatkozatában rámutatott, a klubok nem felelősek az idei szezon körülményeiért, de pillanatnyilag egyik Eurokupa-csapat sem tudta kiharcolni a szintlépést. „Nincs kritérium, ami alapján kiválaszthattuk volna a Partizant, hogy jövőre az Euroligában játsszon. Az idei nyolc negyeddöntős Eurokupa-csapatnak egyenlő esélye lett volna megküzdeni a trófeáért” – fogalmazott, elárulva, a Partizan szemmel láthatóan komoly munkát végzett az elmúlt két évben. „Ha a Partizan nem tér le a tervezett útjáról az Euroliga felé, biztos vagyok benne, hogy meglesz az eredménye” – mondta Bertomeu, aki ezzel a megjegyzéssel a belgrádiak Bajnokok Ligája-meghívójára is utalhatott. A spanyol ugyanakkor kifejtette, mindig prioritást fog jelenteni számára, hogy a regionális ABA-ligának legyen képviselője a legrangosabb európai viadalban – ezt pillanatnyilag csak a Crvena zvezda részvétele jelenti.