2024. április 19., péntek
SPORTHÍREK

Zöld út az Osztrák Nagydíjnak!

FORMULA–1

Zöld utat kapott a Formula–1-es Osztrák Nagydíj, így várhatóan júliusban Ausztriában megkezdődik a járvány miatt eltolódó idény. A végső szót az osztrák egészségügyi minisztérium mondta ki a hétvégén, a július 5-én és 12-én sorra kerülő dupla versenyhétvégét ugyanakkor zárt kapuk mögött kell megrendezni Spielbergben. A szabályok értelmében a csapattagoknak negatív vírustesztet kell produkálniuk annak érdekében, hogy belépjenek az országba, a helyszínen pedig 2000 főben maximalizálták a részt vevő dolgozók összlétszámát. Az istállók képviselőit külön szállodában helyezik majd el.

Osztrák sajtóértesülések szerint a spielbergi duplázás esetén – az egyszerűbb utazás érdekében – nem a Brit, hanem a Magyar Nagydíj következne, mégpedig július 19-én. Ezt követően térne a mezőny Silverstone-ba, ahol augusztus 2-án és 9-én is lenne futam. Augusztus 16-án Barcelona, augusztus 30-án Spa, míg szeptember 6-án Monza lenne a helyszín, és az F1 csak ezek után utazna a tengerentúlra.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB

Törölték a Japán Nagydíjat

A járvány miatt 1986 után először nem rendeznek futamot a gyorsaságimotoros-világbajnokságban Japánban, miután törölték a Motegiben október 18-ára tervezett viadalt. A tegnap bejelentett döntést a rendezők többek között a kiszámíthatatlansággal, valamint a nemzetközi utazások nehézségeivel indokolták.

A pandémia miatt leállított szezon a jelenlegi tervek szerint júliusban Jerezben indulhat újra, és a lehető legtöbb versenyt szeretnék lebonyolítani Európában a szervezők. „A tengerentúli események rendezése, már amennyiben sorra kerülhetnek, november közepe után lehetséges” – közölte a Moto GP jogtulajdonosa, a Dorna vezetője. Carmelo Ezpeleta hozzáfűzte: ez már túl kései szakasz lenne az esztendőben a Japán Nagydíjhoz.

ATLÉTIKA

Carl Lewis online talált tanítványt

Carl Lewis lett a női távolugrásban világbajnoki címvédő Malaika Mihambo edzője. A 26 éves német atléta vasárnap jelentette be, hogy a jövőben a kilencszeres olimpiai és nyolcszoros világbajnok amerikai sztár irányítja a felkészülését. „Néhány hete egy online beszélgetésben ismerkedtünk meg. Az évszázad atlétájának a felügyelete mellett sportolóként és emberként is sokat fejlődhetek” – közölte Mihambo, aki tavaly Dohában vb-, 2018-ban Berlinben pedig Eb-aranyat nyert.

A tanzániai felmenőkkel is rendelkező atléta augusztusban költözik Houstonba, ahol az 58 éves Lewis a távolugrótréningeket tartja neki, míg a sprintedzője a 100 méteres síkfutás korábbi világcsúcstartója, Leroy Burrell lesz.

SAKK

Carlsen nélkül a finálé

Kikapott az elődöntőben, így a világbajnoki címvédő Magnus Carlsen nélkül rendezik meg annak az online gyorssakk-tornának a fináléját, amelyet maga a norvég nagymester hívott életre. A Chess24 beszámolója szerint a legjobb négy között a 15 perces alapjáték-idejű partikkal vívott párharcban Carlsent az amerikai Hikaru Nakamura győzte le, aki villámsakkban – az 5–10 perces időbeosztású játszmákat jelentő változatban – vezeti a nemzetközi szövetség, a FIDE világranglistáját. A másik elődöntőben az orosz Danyiil Dubov diadalmaskodott a kínai Ting Li-zsen felett. A finálé a tervek szerint ma zárul, s amennyiben két nap után döntetlenre állnak a felek, szerdán is megmérkőznek.

A viadal, amelynek 150 ezer dollár a nyereményalapja, a második állomása a Carlsen által kitalált és útnak indított, egymillió dollár összdíjazású online sorozatnak. A széria négy versenyből és az úgynevezett nagydöntőből áll. Az első ilyen tornát áprilisban Carlsen nyerte.