2024. április 25., csütörtök

Vár a Szabadkai Zeneiskola

Már lehet jelentkezni az alap- és a középfokú zeneiskolába

A Szabadkai Zeneiskola nagy múltra tekint vissza, hiszen az intézmény az idén ünnepli fennállásának 152. évfordulóját. Az oktatás szerb és magyar nyelven folyik. Már lehet jelentkezni az alap- és a középfokú zeneiskolába, valamint a zeneóvodába. Az alap- és a középfokú zeneiskolában folyó oktatásról, a felvélteli vizsgáról és a jelentkezésről Dragana Nikolić igazgatónő számolt be lapunknak.

– Az alapfokú zeneiskolába a gyerekek június 15-éig jelentkezhetnek. Az idén először online, a zeneiskola honlapján található kérdőív segítségével lehet bejelentkezni. Ez azokra a gyerekekre vonatkozik, akik először iratkoznak be a zeneiskolába. A zeneóvodába azok a hatéves gyermekek jelentkezhetnek, akik az iskoláskor előtti intézménybe járnak. Az első előkészítő osztályba pedig azok, akik szeptembertől kezdik meg az első osztályt az általános iskolában. A második előkészítő osztályba azok indulhatnak, akik szeptembertől második osztályba fognak járni. Az alapfokú zeneiskolába azokat a gyerekeket várjuk, akik szeptemberben kezdik meg az általános iskola harmadik osztályát. A zeneiskola tanulói közül azok jelentkezzenek, akik most fejezik be az első előkészítő osztályt. Ezeknek a diákoknak kell dönteniük, hogy melyik hangszeren szeretnének tanulni szeptembertől. Az iskolánkban több mint húsz hangszeren tanulhatnak meg játszani. Ezenkívül választhatják a szóló- és a népi éneket is – emelte ki az igazgatónő. Mint hozzáfűzte, az Alapfokú Zeneiskolában négy- és hatéves képzésen tanulhatnak a diákok. A legtöbb hangszeres képzés hat évig tart. Amikor a tanulók az általános iskolában befejezik a nyolcadik osztályt, a zeneiskolában a hatéves képzés végére érnek. Ezután folyathatják tanulmányaikat a Középfokú Zeneiskolában. A népi ének szakra tízéves kortól lehet jelentkezni, a szólóénekre pedig tizennégy éves kortól. Az alapfokú zeneiskolában hangszert, szolfézst, zeneelméletet tanulnak a diákok, később pedig kórus vagy zenekari órára is járnak.

A Szabadkai Középfokú Zeneiskolába is várják a leendő első osztályosokat.

– A felvételi vizsgát június 12-étől június 14-éig tartjuk meg. A felvételi vizsga előtt tartjuk meg a differenciális vizsgát. Ez azokra a diákokra vonatkozik, akik a középiskolába szeretnének jelentkezni, de nem fejezték be az alapfokú zeneiskolát. Nekik különbözeti vizsgát kell tenniük szolfézsból és zeneelméletből, valamint a fő tantárgyból. Ez lehet hangszer vagy ének. Ezeknek a gyerekeknek olyan tudással kell rendelkezniük, mintha befejezték volna az általános zeneiskolát. A Szabadkai Középfokú Zeneiskolában zeneelmélet, zenei előadó (hangszer vagy ének), jazz- és népi ének szakra lehet jelentkezni – nyilatkozta lapunknak Dragana Nikolić.

Az előzetes rangsort június 16-án teszik közzé. Ezen a napon 10 és 16 óra között fellebbezhetnek a tanulók a felvételi eredményével kapcsolatban. A végleges rangsort másnap, június 17-én teszik közzé.