2024. április 18., csütörtök

Júliusban emelkedik az üzemanyag jövedéki adója

Eredetileg február elsején tervezték az üzemanyag jövedéki adójának emelését Szerbiában, de elhalasztották június 1-jére, amit most újabb egy hónappal toldottak meg, és eszerint július elsejétől alkalmazzák. A szerb kormány döntése értelmében a jövedéki adó körülbelül egy dinárral emelkedik, vagyis a benzin literenkénti adója 57,10, a dízelé 58,72, a gázé 44,59, a bioüzemanyagé 57,37, a többi kőolaszármazéké pedig 68,45 dinárt tesz ki.

Az üzemanyagárak az elmúlt időszakban nagyot estek világviszonylatban, ez egyebek között a kőolaj iránti kereslet csökkenésével volt magyarázható.

A 021.rs összefoglalója szerint a dízel üzemanyag ára az év eleje óta igencsak ingadozott: míg január 20-án literje 164 dinárba került, május végén 132 dinárért lehetett vásárolni a benzinkutakon. Hasonló ingadozások voltak tapasztalhatók a többi üzemanyag esetében is, hiszen a koronavírus-járvány idején a kereslet hirtelen csökkenése miatt a kőolaj világpiaci ára is mélyen zuhant. Az adók azonban maradtak.

Az árcsökkenés ellenére a dízel továbbra is a legdrágább a régióban. Albániát kivéve a környező országokhoz viszonyítva Szerbiában fizetünk legtöbbet a dízel üzemanyagért. Olcsóbban szerezhető be Németországban, Ausztriában, Szlovéniában, Spanyolországban, Luxemburgban is.

A dízel magas ára Szerbiában a megadóztatással magyarázható, ami július 1-jétől tovább növekszik. Tomislav Mićović, a Szerbiai Kőolajipari Vállalatok Szövetségének főtitkára szerint az államnak nem csak nem lenne szabad tovább növelnie a jövedéki adót, hanem teljesen új alapkra kellene helyeznie a megadóztatást.