2024. április 25., csütörtök

A hajók kiemelése előtt feltérképezik a víz alatti aknák elhelyezkedését

A II. világháború végén a német hadsereg 220 folyami hajót süllyesztett el a Dunán, melyek közül nem sokkal később 39-et kiemeltek, de még mindig maradt 183, melyeket a tervek szerint hamarosan kiemelnek a vízből – jelentette ki Veljko Kovačević, az építésügyi minisztérium képviseletében.

Kovačević a Szerbiai RTV-nek elmondta, hogy a Duna vize alatt ragadt járművek közül 23 különösen veszélyes a környezetre nézve, mivel fel nem robbant víz alatti aknák maradtak rajtuk. Ahhoz, hogy a hajókat kiemeljék, elsősorban ezeknek az aknáknak az elhelyezkedését kell feltérképezni, miután biztonságosabban folytatható a kiemelés.

A feltérképezés után közbeszerzési pályázatot írnak ki a munkálatok elvégzésére.

– Ez a 23 vízi jármű veszélyes valamennyiünkre nézve, és a biztonságos hajózást is veszélyezteti. Alacsony vízállás esetén egyes részeik kilátszanak a vízből. Vagyis az első fázisban a hajótestek helyzetének pontos meghatározását kell elvégeznünk, anélkül nem folytathatjuk a munkát, hogy ne tudnánk pontosan hogyan helyezkednek el a víz alatt, mennyi robbanóanyag maradt rajtuk, és azok pontosan hol állnak – szögezte le Kovačević. – Nagy kérdés az is, hogy 70 év után hogyan hatástalaníthatjuk az aknákat. Felfedni a helyüket nem nehéz, de kivenni, hatástalanítani már igen.

Kovačević emlékeztetett, hogy a német hadsereg a háború végén szándékosan süllyesztette el a hajókat, méghozzá egyiket a másikra, mert az volt a céljuk, hogy ezáltal elzárják a Vörös Hadsereg előtt a vízi utat. Kiemelésük többször volt napirenden az elmúlt évtizedekben.