2024. március 29., péntek

Bajatović továbbra is az élen

A szerbiai átlagbér negyvenszerese üti havonta a markát

A szerbiai állami tisztségviselők átlagosan 1000 eurónak megfelelő dinárt keresnek havonta, de közöttük is vannak olyanok, akik jóval túlszárnyalják az átlagot, tette közzé a nova.rs honlap.

A szerb politikusok között abszolút rekordernek számít Dušan Bajatović, a Szerbiai Szocialista Párt funkcionáriusa, aki havonta több mint 20.000 eurós bevételre tesz szert, de az élvonalba tartoznak a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) igazgatói bizottságának tagjai, és a Szerbiai Nemzeti Bank vezető beosztású alkalmazottai is.

Dušan Bajatović évek óta a legfizetettebb szerbiai politikus. A Srbijagas Közvállalat igazgatójaként 163.337 dináros havi bér üti a markát, de bevételének döntő része a különböző funkciókból ered, melyeknek köszönhetően minden hónapban további 2.385.244 dinárt keres. Ez negyvenszerese a szerbiai átlagbérnek, és meghaladja a 20.000 eurót. Legnagyobb összeget a Jugoroszgasz ellenőrző bizottsági tagjaként zsebel be, havonta 1.601.802 dinárt, az udvarnoki gáztározó vállalattól vezetőségi személyként pedig ugyancsak havonta valamivel kevesebb mint 600.000 dinárt. Tekintélyes bevételei ellenére nem mondott le a képviselőházi 28.686 dináros tiszteletdíjról sem, ami minden képviselőnek jár. A nova.rs tudomására jutott az is, hogy mindezek mellett Bajatović 2017-ben és 2018-ban Udvarnokról éves prémiumot is kapott 7,1 millió dinár értékben…

Szerbiai viszonyokhoz mérten kimondottan magas keresete van a NIS igazgatói bizottsága tagjainak, akik az államot képviselik a testületben. Ilyen pozíciót tölt be immár hat éve Danica Drašković is – aki egyébként 1996 óta nyugdíjas –, amiért havonta 771.000 dinár juttatást kap, miközben nyugdíja 40.000 dinár. Ebbe a bizottságba ültették be tavaly szeptemberben Dragutin Matanovićot is, akit a médiának köszönhetően úgy ismert meg a közvélemény, mint az államfő tanácsadóját. Havi bevétele eléri a 784.700 dinárt, bár pontosan nem lehet tudni, honnan érkezik számlájára ez a több mint 6600 eurós összeg.

Kimagasló havi bére – egészen pontosan 535.000 dinár –, van Jorgovanka Tabaković bankkormányzónak is. Ő egyébként a Telekom Srbijában volt munkaviszonyban, mielőtt kinevezték volna a Szerbiai Nemzeti Bank élére, munkahelye jelenleg be van fagyasztva.