2024. április 25., csütörtök

Kőművesekre lenne szükségük

Megkezdték a kúlai Kanyó család leégett házának bontását

A mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozó kúlai Kanyó Endrét és családját március 20-án hatalmas megrázkódtatás, anyagi kár és borzalom érte.

A leégett ház bontását június 1-én kezdték meg (Kozma Lívia felvétele)

A leégett ház bontását június 1-én kezdték meg (Kozma Lívia felvétele)

Vélhetően elektromos vezeték meghibásodása miatt kigyulladt a lakóházukkal közvetlenül kötődő gazdasági udravaruknak az a része, ahol a szemes takarmányt örölték. A lángok pillanatok alatt átcsaptak a lakóházra és a gazdasági udvar többi részére is, ahol a lábasjószágok és a mezőgépek voltak. A tűzoltók a bejelentést követő néhány percen belül a helyszínre érkeztek, de a tűz túl gyorsan terjedt, így a szorgos család fedél nélkül maradt. A tűzben a megélhetésüket bizosító jószágállomány is csaknem odaveszett.

A családtagok, bár odahaza tartózkodtak, a tűz keletkezésének idején semmit sem tehettek. Szerencsére emberi sérülés nem történt. Habár mindez a rendkívüli állapot idején történt, az önkormányzat és több jóhiszemű személy is a család segítségére sietett, éjszakára elszállásolták őket, majd a következő napokban is a segítségükre voltak, hiszen csak azzal rendelkeztek, ami rajtuk volt a tűz előtt.

Az önkormányzat azonnal hűtőt és mélyhűtőt bitosított, majd később soha nem látott magasságú, 600 ezer dinár egyszeri segélyt folyósított a család számára elkülönített számlájára. Az azóta eltelt időszakban rendezték a papírmunkát, dukumentációt, a szükséges engedélyeket és június 1-jén megkezdték – szintén a helyi közművesítési vállalat segítségével – a leégett háznak a bontását, amelynek a helyére újat építenek. A család megköszönte az eddigi segítséget, de továbbra is szükség van a jóhiszemű emberek támogatására. A bajbajutott négytagú Kanyó család nagyszámú rokonsággal bír, mindig van, aki segíti, de szükség volna szakértelemmel rendelkező köművesekre is a közeljövőben. A kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ is bekapcsolódott a támogatásba, és minden jóhiszemű ember a 025/722-613-as telefonszámon jelezheti segítőkészségét, amit a Népkör továbbít a család számára.