2024. április 19., péntek

Így fizetnek a fővárosiak

A sorban állás már a múlté

Elektronikus úton érkezik a számla, és ugyanúgy törlesztjük hamarosan minden tartozásunkat a közvállalatok vagy más jogi személyek felé. Minden jel arra mutat, hogy gyorsan lejár a hagyományos postaládák ideje. A belgrádi Infostan tehnologije Kommunális Közvállalat bemutatta új portálját, az elektronikus postaládát (e.Sanduče), melyen keresztül eljuttatja a polgároknak a számlát, és ugyanott várja a befizetéseket. Nincs többé sorban állás, idővesztegetés, a fizetőkártya segítségével közvetítői díj, azaz provízió nélkül rendezhetjük tartozásainkat. A főváros, ahogyan logikus is, elől jár ezekben a fejlesztésekben.

Goran Vesić alpolgármester az e-postaláda bemutatóján azt mondta, a koronavírus-járvány miatti rendkívüli állapot idején megváltozott az emberek életmódja, például a fizetési módokat illetően is, ezért találta ki a kommunális közvállalat az elektronikus számlakézbesítést és -befizetést. Visa vagy Dina kártyával gyorsan és egyszerűen befizethető a kommunális szolgáltatások díja, de hamarosan lehetőség nyílik arra is, hogy az óvodai ellátás vagy a villanyáram díját, illetve az ingatlanadót vagy az állam iránti más kötelezettségeket így rendezzék. A fővárosi közigazgatási vezetők arra számítanak, hogy rövid időn belül 100 000 ember él az e-postaláda adta lehetőségekkel. Egyelőre csak a webalkalmazás hozzáférhető, de hamarosan mobiltelefonnal is intézhető lesz a befizetés. Vesić kiemelte: vezető helyi önkormányzatként a főváros igyekszik beilleszkedni a köztársasági kormány politikájába és teljesen áttérni az e-közigazgatásra, amit különösen Ana Brnabić kormányfő sürget. Emlékeztetett arra, hogy Belgrádban az idén első ízben kizárólag elektronikus úton végezték el a gyermekintézményekbe való beiratkozást.

Strahinja Danilović, az Infostan igazgatója jelezte, hogy a közeljövőben a számlákat közvetlenül a folyószámlához való kapcsolódással is be lehet fizetni. A többi közvállalatot és a magáncégeket is arra kérte fel, hogy csatlakozzanak a projektumhoz, aminek eredményeképpen a fővárosiak egyetlen portálon gyorsan befizethetik számláikat.