2024. április 19., péntek

Perzsa leopárdra várva

Hetvenéves a Palicsi Állatkert – Ismét 9 és 20 óra között várják a látogatókat
Nagy marák (Fotó: Gergely Árpád)

Nagy marák (Fotó: Gergely Árpád)

A Palicsi Állatkert vasárnap ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját. Az intézmény ezt a jeles alkalmat új állatok beszerzésével szerette volna megünnepelni, a tervet azonban a koronavírus-járvány felülírta. A látogatók így sem maradnak újdonság nélkül, ugyanis a rendkívüli állapot ideje alatt több állat is a világra jött. Az is örvendetes hír, hogy a korábbi korlátozások után hétfő óta ismét 9 és 20 óra között látogatható az állatkert, maszk és kesztyű viselete pedig nem szükséges.

Az újranyitás óta folyamatosan jönnek a látogatók (Fotó: Gergely Árpád)

Az újranyitás óta folyamatosan jönnek a látogatók (Fotó: Gergely Árpád)

A Palicsi Állatkert megalapításának gondolata a II. világháború utáni években született meg, hivatalosan pedig 1950. május 31-én nyitotta meg kapuit az új létesítmény Első lakói a fakó keselyű és a medve, az egzotikus élőlények közül pedig a kakadúpapagáj és a jávai majom voltak. Közülük legtovább a Miskó nevű medve élt, amely 1981-ben pusztult el. Ma már több mint száz állatfajta tekinthető meg az állatkertben, a különleges és egzotikus állatfajok lakóhelyeit pedig a növényekben gazdag kert veszi körül.

Jelena Toljagić (Fotó: Gergely Árpád)

Jelena Toljagić (Fotó: Gergely Árpád)

Hétfőn mi is kilátogattunk a hetvenéves Palicsi Állatkertbe, ahol Jelena Toljagićtyal, az intézmény oktatási és promóciós tevékenységeinek koordinátorával beszélgetünk, és tettünk egy sétát az állatok kifutói között. A koordinátor egy örvendetes hírrel is szolgált, ugyanis a korábbi korlátozások után ismét 9 és 20 óra között várják a látogatókat.

A medve mindig előjön, ha embereket lát (Fotó: Gergely Árpád)

A medve mindig előjön, ha embereket lát (Fotó: Gergely Árpád)

– Maszk és kesztyű viselete már nem kötelező az állatkert területén. Egyedül annyit kérünk látogatóinktól, hogy itt-tartózkodásuk alatt tartsák be a szükséges szociális távolságot – mondta a koordinátor.

A jubileummal kapcsolatban Jelena Toljagić elmondta, hogy bár külön ünnepséget nem szerveztek, vasárnap sokan éppen a jubileum miatt keresték fel az állatkertet.

Lulu, a kis jávorantilop (Fotó: Gergely Árpád)

Lulu, a kis jávorantilop (Fotó: Gergely Árpád)

– Az állatkert május 4-én nyitotta meg újra kaput. Már ezen a napon voltak látogatóink, és azóta is folyamatosan keresnek fel minket. Azt mondhatom, hogy a kényszerszünet után a látogatottság nagyobb, mint amire számítottunk. Vasárnap volt az állatkert 70. születésnapja. Sok látogató tudta, hogy jubileumot ünneplünk, sőt voltak olyanok is, akik pont ezért látogattak ki hozzánk, hiszen rendszeresen kísérik intézményünk Facebook-oldalát, amelyen mi az évfordulóról hírt is adtunk. A tervünk az volt, hogy új állatok beszerzésével ünnepeljük meg évfordulónkat. Reméljük, ezek a terveink valóra is válnak, amint megkapjuk a szükséges engedélyeket a határátlépésekhez. Ezek között az egyik legújabb szerzeményünk egy hím perzsa leopárd, amelyet Rómából várunk. Sajnos a járvány eddig megakadályozta, hogy átlépje Olaszország határait. Az állatkertben jelenleg az ő érkezését várjuk a legjobban – magyarázta Jelena Toljagić.

Jobbra a kis Negra kíváncsiskodik (Fotó: Gergely Árpád)

Jobbra a kis Negra kíváncsiskodik (Fotó: Gergely Árpád)

Bár más állatkertekből a járványhelyzet miatt egyelőre nem érkeztek új lakók Palicsra, ettől függetlenül a kifutókon több új jövevény is látható, amelyek már a nevüket is megkapták.

Az állatkert gazdag növényvilággal is büszkélkedhet (Fotó: Gergely Árpád)

Az állatkert gazdag növényvilággal is büszkélkedhet (Fotó: Gergely Árpád)

– Az állatkertben mindig történik valami újdonság. Egyes állatot áthelyezünk más, nagyobb kifutóba, vagy éppen új állatok születnek az állatkert falai között. Aki rendszeresen ellátogat hozzánk, észre fogja venni az újdonságokat. Vannak például állataink, amelyek épp a rendkívüli állapot ideje alatt jöttek a világra. Ők már mind megkapták a nevüket, ugyanis a polgárok a világháló segítségével a rendkívüli állapot ideje alatt szavazhattak, vagy megtehették javaslataikat a nevekkel kapcsolatban. Ezzel is igyekeztünk fenntartani a kapcsolatot látogatóinkkal és bevonni őket az állatkert életébe. Az újszülöttek közül a legidősebb a nőstény jávorantilopunk, amely a Lulu névre hallgat. Két nőstény alpakánk is született. Ők a Negra és a Bibi nevet kapták. Született egy tarajos sül is, de mivel ennél a fajtánál nehéz megállapítani az egyed nemét, ezért az ő esetében az volt a kérésünk a látogatóink felé, hogy egy semleges nevet válasszanak neki. Így kapta a Zazu elnevezést. Nemrégiben pedig kikelt egy uhu vagy más néven nagy fülesbagoly is, amely szigorúan védett madárfajtának számít. Ő a Marli nevet kapta – ismertette az újszülött állatokat a koordinátor.

A majmok főleg a gyermekeknél örvendenek nagy népszerűségnek (Fotó: Gergely Árpád)

A majmok főleg a gyermekeknél örvendenek nagy népszerűségnek (Fotó: Gergely Árpád)

Jelena Toljagić elmesélte, hogy a látogatók között legnépszerűbbek az oroszlánok, a majmok és a medve. Az oroszlánok kifutóit főleg az elmúlt évben született oroszlánkölyök miatt keresik fel. A „kölyök” azonban már húsz hónapos, így már igen termetes. A majmok a gyermeklátogatók között örvendenek nagy népszerűségnek. A medve pedig mindig előjön, ha embert lát, ugyanis abban reménykedik, hogy ahogy gondozóitól, úgy a látogatóktól is almát kap.