2024. április 25., csütörtök
FOCIMIX

Rajtra kész a Premier League!

Nem hozott pozitív eredményt egyetlen koronavírusteszt sem a legutóbbi ellenőrzés során a Premier League-ben. A PL közleményben tudatta, hogy csütörtökön és pénteken összesen 1130 játékost, stábtagot, klubalkalmazottat vizsgáltak meg. Az elmúlt két hétben már három hasonló, többnapos tesztelés volt, amelyek során hat, kettő, illetve négy fertőzöttet találtak. Az érintettek hét napra házi karanténba kerültek. A Premier League-ben szerdán döntöttek a klubok arról, hogy már csoportos edzések is tarthatók, egy nappal később pedig abban állapodtak meg, hogy június 17-én folytatódhat a járvány miatt március 13-a óta szünetelő bajnokság.

Fatit akarja a Juve

Az olasz bajnokságban címvédő Juventus vezetősége kész átengedni a bosnyák középpályás Miralem Pjanićot a Barcelonának, cserébe a csatár Ansu Fatiért. A Tuttosport értesülése szerint a Serie A-ban éllovas torinói klubnál azután álltak elő az új tervvel, hogy megrekedtek a tárgyalások a spanyol bajnoki címvédő katalánok brazil középpályásának, Arthurnak az átigazolásáról. A 30 éves Pjanić az idény eddigi részében 32 meccsen játszott, nevéhez három gól és két gólpassz fűződik. A 17 esztendős, kivételes tehetségként számon tartott Fati a Barcelona színeiben ebben a szezonban 24 meccsen jutott szóhoz, és öt alkalommal volt eredményes.

Messinek csalódás a Copa elhalasztása

Az argentin futballválogatott csapatkapitányaként Lionel Messi mélységes csalódottsággal fogadta a Copa América jövő évre halasztását. Az Barcelona világsztárja a mundoalbiceleste.com oldalnak úgy fogalmazott, hogy az idén nyárra tervezett torna kiváló alkalmat kínált nemzeti válogatottjuknak a trófeaszerzésre, és személy szerint az ő számára is sikerrel kecsegtető eseménynek ígérkezett. „Rendkívül lelkes voltam, így aztán igen rosszul éltem meg, amikor bejelentették, hogy elhalasztják, de teljesen megértem a döntést” – mondta. A dél-amerikai futballszövetség március közepén jelentette be hivatalosan, hogy az idén június–júliusra, Argentínába és Kolumbiába tervezett Copa Américát egy év csúszással rendezik meg a koronavírus-járvány miatt. Június 12-én kezdődött volna a torna Argentínában, július 12-én lett volna a döntő Kolumbiában, ezek a dátumok 2021. június 11-re, illetve július 11-re módosulnak.

A La Liga várja a nézőket

A Spanyol Labdarúgóliga elképzelései szerint a következő bajnoki szezonban csak fokozatosan, három ütemben térhetnének vissza a szurkolók a lelátókra. Az El País napilap információ szerint a liga optimistán, ugyanakkor óvatosan tervez a nézők visszatérésével kapcsolatban. Ennek megfelelően a szeptember 12-ei rajton a stadionok nézőtéri kapacitásának 30 százalékával tervezhetnek a klubok. Novemberben már 50 százalékos lehet a látogatottság, de csak januártól rendezhetnének ismét telt házas találkozókat a La Ligában. A koronavírus-járvány miatt márciusban félbeszakadt spanyol bajnokságot három hónapos szünet után, június 11-én folytatják, a záróforduló július 18–19-én lesz. A mérkőzéseket egyelőre zárt kapuk mögött rendezik meg. A La Liga küzdelmeiből még 11 forduló van hátra, az 58 pontos listavezető Barcelonát két pont hátránnyal követi a Real Madrid.

Portóból erősít a PSG

Megegyezett a PSG labdarúgóklub a Portóval a brazil hátvéd, Alex Telles átigazolásáról. A lisszaboni A Bola sportlap értesülése szerint a játékos 25 millió euróért kerül a francia főváros elitcsapatához. A 27 éves brazil a mostani szezonban eddig összesen negyven mérkőzésen lépett pályára a Portóban, és védő létére igen eredményesnek bizonyult: tíz gólja mellett kilenc gólpassza is volt. Az egyszeres válogatott labdarúgó 2016-ban szerződött a Portóhoz.

12 pont mínusz a LASK-tól

Tiltott csoportos edzés miatt 12 pontot levontak a LASK labdarúgócsapatától, amely eddig az osztrák bajnokság tabellájának első helyén állt. A klub csütörtöki közleménye szerint 75 ezer eurós pénzbüntetést is kirótt rájuk az osztrák szövetség. Az osztrák liga két héttel ezelőtt közölte, hogy videófelvételek jutottak a birtokába a linziekről, amelyeken egy szokásos keretedzés látható, miközben a koronavírus-járvány miatt akkoriban Ausztriában csak kis csoportokban és egymástól biztonságos távolságban volt szabad tréningezni. A Bundesliga többi klubja felháborodással fogadta a szabályszegés hírét, míg a linzi egyesület közölte: gazdasági kémkedés áldozatává vált, ugyanis két, arcát eltakaró férfi szerdára virradóra betört a Raiffeisen Arenába, és egy kamerát rejtett el a stadionban. A kiróható büntetés a figyelmeztetéstől a pénzbírságon és pontlevonáson keresztül egészen a másodosztályba való lefokozásig terjedhet. A felsőházi rájátszás tabelláját a LASK vezette 27 ponttal, de immár a címvédő Salzburg áll az élen 24 ponttal. A szövetség döntése szerint a 12 pontot az alapszakasz végeredményéből (54 pont) vonják le, és mivel a szabályok értelmében a rájátszás előtt mindig felezik a pontokat, a LASK-nak 21 pontja van, és csak a második helyre csúszott vissza. A klub fellebbezni fog az ítélet ellen, amely – megfogalmazásuk szerint – aránytalanul súlyos.