2024. április 23., kedd
SPORTHÍREK

Lefújták a bajnokságot

VÍZILABDA

A Szerbiai Vízilabda-szövetség (VSS) pénteki tájékoztatása szerint a szervezet verseny-, valamint egészségügyi bizottságának közös javaslatára a szövetség törölte a már megkezdett felnőttbajnokságokat, ennek értelmében győztest egyikben sem hirdetnek, és kieső sem lesz. A döntés mind a férfi-, mind a női ligákra vonatkozik. Az utánpótlás-bajnokságok sorsát egyelőre még nem tudni, ahogy azt sem, hogy a II. ligát lebonyolítják-e a nyár folyamán. Kérdéses az is, hogy a verseny nélkül maradt csapatoknak esetleg lesz-e lehetőségük tornákon pótolni a kimaradást.

ATLÉTIKA

Elhunyt Melbourne hőse

Bobby Morrow, az 1956-os melbourne-i olimpia háromszoros aranyérmes amerikai vágtázója életének 85. évében, a texasi San Benitó-i otthonában hunyt el. Morrow az olimpián 100 és 200 méteren, valamint a 4×100-as váltóban volt bajnok. Az 1935-ben született sportoló, akinek Jesse Owens volt az eszményképe, 200 méteren 20,6-tal beállította a világcsúcsot, váltóban pedig 39,5-ös világcsúccsal győzött, és abban az évben a világ legjobb sportolójának választották. 23 évesen vonult vissza, és a család tulajdonában levő farmot és fatelepet irányította.

Törött bokával is edzett

Megműtötték a kétszeres olimpiai bajnok kenyai atléta, David Rudisha bokáját, így három hónapos kihagyás vár rá. Michel Boeting, a sportoló ügynöke elmondta: Rudisha másfél héttel ezelőtt kenyai otthona környékén sétált, amikor az egyenetlen talajon megbicsaklott a lába. Először nem gondolta, hogy komolyabb baja lenne, így óvatosan, sérült testrészét nem túlterhelve folytatta az edzéseket. Miután napokkal később sem lett panaszmentes, orvoshoz fordult, aki megállapította, hogy eltört a bal bokája, amelyet aztán megműtöttek, és várhatóan három hónap múlva tud újra edzeni. Rudisha 2012-ben és 2016-ban is megnyerte az olimpián a 800 méteres futószámot, amelyen 1:40,91 perccel ő a világcsúcstartó. Sérülések és magánjellegű problémák miatt legutóbb 2017-ben versenyzett.

Liszenko nyolcéves eltiltást kaphat

Nyolcéves eltiltás fenyegeti Danyiil Liszenkót, az orosz atlétika egyik legtehetségesebb magasugróját, mert szövetsége falazni próbált neki, hogy elkerülje a doppingteszteket. A 23 éves atléta 2017-ben ugyan vállalta, hogy az orosz doppingbotrány és hazája kizárása miatt a továbbiakban semleges színekben versenyez, ám egy évvel később ezt is megvonta tőle a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (akkor IAAF, most WA), ráadásul fel is függesztette, mert nem adta meg a doppingelőírásoknak megfelelően a tartózkodási helyét.

KÉZILABDA

Alilović marad Szegeden

A Szeged kézilabdacsapata két évvel, 2023 nyaráig meghosszabbította Mirko Alilović szerződését – a 34 éves horvát válogatott kapus 2018-ban igazolt a szegediekhez, és szerződése 2021. június 30-áig szólt. A bosnyák Izviđač, a spanyol León, a szlovén Celje, majd a Veszprém után a Tisza-partra megérkező Alilović eddig 78 meccsen lépett pályára a szegedi csapatban, ebből 32-szer a Bajnokok Ligájában, ahol már három gólt is szerzett, míg a magyar bajnokságban 42 találkozón kapott lehetőséget. A magyar kupában négy meccset játszott, 2019-ben Debrecenben tagja volt a kupagyőztes együttesnek.

NBA

Tovább tart a huzavona

Egyre valószínűbb, hogy július 31-én folytatódhat az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA), erről Adam Silver, az elitliga vezetője tájékoztatta egy bő kétórás videokonferencián a franchise-ok tulajdonosait. Az ESPN jól értesült NBA-szakírója, Adrian Wojnarowski szerint a megbeszélésen továbbra is négy forgatókönyv szerepelt mint lehetséges szezonzárás. Az első közvetlenül a 16 csapatos rájátszást hozná el. Emellett létezik terv a bővített playoffra, ahol az utolsó rájátszáshelyekért küzdenének meg a határon billegő gárdák, valamint a rövidített, 72 meccses alapszakaszra. Az utolsó, az időszűke miatt vélhetően legesélytelenebb forgatókönyv a teljes, 82 meccses alapszakasz pótlása.

Ugyancsak a hétvégén zajlott le egy szavazás, amelyet a 30 vezérigazgató között tartottak. Ezen a voksoláson 53 százalék, vagyis 16 csapat – vélhetően a jelenlegi playoffhelyezettek – szavazott az azonnali rájátszásra, 83 százalék (25 csapat) pedig támogatta, hogy bővített, 20 vagy 22 csapatos playoff legyen, egyfajta előselejtező párharcokkal. A pillanatnyilag nem playoffhelyezett gárdák megosztottak voltak az 72 meccses alapszakasz és a többi lehetőség között.

Tovább csúszik a draft?

Bár hivatalos megerősítést még nem nyert, egyre több hiteles szakportálon megtalálható, belsős forrásokra hivatkozó hír, hogy tovább halasztják a liga hagyományos nyári játékosbörzéjét. Az eredetileg május 19-ére tervezett draftot korábban június 25-ére halasztották, de ez a dátum a legújabb értesülések szerint akár szeptember 25-ére is tolódhat az Egyesült Államokban továbbra is jelen levő járványhelyzet miatt. A nagy jelentőségű eseményt New Yorkban, pontosabban a brooklyni Barclays Centerben tartják meg. A szerb fiatalok közül Uroš Trifunović (Partizan), Nikola Mišković (Mega), Aleksej Pokuševski (Olimpiakosz) és Filip Petrušev (Gonzaga Egyetem) próbál szerencsét.