2024. április 25., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS

Sagan és a Tour–Giro dupla

Kihagyhatja a specialitásának számító kockaköves klasszikusokat Peter Sagan, a Bora-Hansgrohe szlovák ásza. A háromszoros világbajnok a tervek szerint az augusztus 29-én rajtoló Tour de France-on, valamint az október 3-án induló Giro d’Italián is részt fog venni, ami 58 nap alatt 42 versenynapot jelentene Sagan naptárában. A háromheteseken való részvétel viszont azt jelenti, hogy felkészülésében nem fókuszálhat a járványhelyzet miatt október 18-ára ütemezett Flandriai Körversenyre, illetve az október 25-ére helyezett Párizs–Roubaix-ra. A Giro ideje alatt rendezendő monumentumokon csak akkor rajtolhatna, ha az olaszországi háromhetest nem fejezné be. Sagan a Flandriai Körversenyen 2016-ban, a Párizs–Roubaix-n 2018-ban diadalmaskodott.

Érvénytelen Buchmann rekordja

Érvénytelennek nyilvánították Emanuel Buchmann német profi versenyző rekordját, amelyet az ún. Everesting-kihívásban ért el. A 27 éves hegyimenő az ausztriai Heimelerberg-hegyen fel-le tekerve 7 óra 28 perc alatt teljesítette a Mount Everestnek megfelelő, 8848 méteres szintkülönbséget egy 162 kilométeres edzésen, 14 perccel megdöntve az amerikai Keegan Swenson rekordját. Andy van Bergen, a rekord nyilvántartásáért felelős társaság vezetője viszont kijelentette, két formai kritérium miatt sajnos nem hitelesíthetik Buchmann rekordját. „Nem a kerékpáros mozgásban töltött idejét, hanem az edzés teljes idejét kell néznünk, és ez hosszabb volt az előző rekordedzésnél. Másrészt, Buchmann a hegynek először a túlsó oldalát mászta meg, majd utána ismételte a tekerést ugyanazon az oldalon, miközben a követelményünk, hogy egyazon emelkedőn kell tekerni a teljes távolságot” – magyarázta Van Bergen.

A cél a Pro Series
Az augusztus 29-étől szeptember 2-áig sorra kerülő Tour de Hongrie célja változatlanul a Pro Series-sorozat kritériumainak teljesítése a viadal versenyigazgatója szerint.
Szilasi László az MTI-nek adott nyilatkozatban kiemelte: a Pro Series a világelitet jelentő World Tour alatti, második legerősebb szint, amelyhez két kommunikációs és egy fontos sportszakmai szempontnak kell megfelelni. Előbbi kettőt – hogy legalább 10 országban sugározzanak a viadalról összefoglalót, a nemzeti csatornán pedig közvetítsék élőben – már ezt megelőzően is teljesített a Tour de Hongrie: tavaly mindennap élő közvetítéssel jelentkezett az M4 Sport, az utolsó két szakaszt az Eurosport is élőben közvetítette, a tévénézők a világ 195 országában láthattak napi összefoglalókat a magyar körversenyről.

A legnehezebben megugorható kritérium alapján pedig összesen legalább 14 World Tour vagy prokontinentális besorolású együttesnek kell részt vennie a viadalon. Megmaradt a nagy cél, és örömmel mondhatom, hogy elképesztő érdeklődés van a verseny iránt, nagyon jó úton haladunk a Pro Series-kvalifikáció felé” – szögezte le a versenyigazgató.

Teljes szezonnal zárna Greipel

Teljes idényt követően szeretné befejezni pályafutását a klasszis német sprinter, André Greipel. A 38. születésnapját júliusban ünneplő Greipel az év elején igazolt az Israel Start-Up Nationhöz, ám februári válltörése, majd a koronavírus-járvány okozta versenyszünet miatt február eleje óta nem állt rajthoz egyetlen viadalon sem. Noha már végzek országúti edzéseket, változatlanul folyik a felépülésem, amely még legalább egy hónapig fog tartani. A vállam már nem igazán zavar, de biztosra megyek, százszázalékos formában akarok visszatérni” – idézte a Cyclingnews szakportál a háromhetes körversenyeken 22 etapgyőzelemmel rendelkező sprintert. „Egy teljes szezont követően szeretném befejezni, indulni a tavaszi klasszikusokon, és utánuk talán még egyszer rajthoz állni a Tour de France-on. Nagyszerű lezárást szeretnék” – szögezte le Greipel, aki a Touron 11 szakaszsikerrel rendelkezik, míg a Giro d’Italián 7, a Vuelta a Españán 4 etapot nyert.