2024. április 23., kedd

Játszva programozni

A szabadkai Logiscool programozóiskola tartalmas nyári táborokkal várja a gyerekeket

A szabadkai Logiscool programozóiskolában június 22-étől július 31-éig tartanak nyári táborokat. A programozás, a kódolás, a design és a videóvágás iránt érdeklődők jelentkezését várják. Lesz Minecraft Classic, Minecraft Design, Programozó ,,hacker” tábor, valamint Video production tábor is. A programozás mellett sportprogrammal, játékokkal és videojátékversennyel teszik tartalmasabbá a résztvevők napját. A részletekről Rózsa Zsombor igazgató számolt be.

– A szabadkai Logiscool programozóiskola az idén nyárra négy témakörben hirdet táborokat. Az egyik a Minecraft. Itt két lehetőség van, az egyik a Minecraft Classic, a másik a Minecraft Design tábor. Emellett Programozó „hacker” táborunk és Video production (azaz videóvágás) táborunk is lesz. A táborainkat 7 és 19 év közötti gyerekeknek kínáljuk. A táborokat heti turnusokban fogjuk megszervezni. Kis csoportokban fogunk dolgozni. Egy csoportban hat gyerek lehet. Június 22-étől egészen július 31-éig minden héten lesz táborunk. A gyerekek minden hétköznap 8 és 16 óra között vehetnek részt az aktivitásokon. Nagy hangsúlyt fektetünk a járványügyi szakemberek által előírt feltételek biztosítására. Be fogjuk tartani az egészségügyi rendelkezéseket. Az oktatási programunk nemzetközileg elismert, és a Logiscool táborai közel húsz országban sikeresek az elmúlt években. A táboroknak négy különböző témája van, és ami mindegyikben közös, az a kreatív alkotótevékenység, amely során a gyerekek fejlesztik a szellemi képességeiket, és új ismereteket fognak szerezni. Például ha a „hacker” tábort választják, megtanulnak programozni. Ha a video production mellett döntenek, megtanulnak videót vágni, designt készíteni, effektusokat használni a videóban… A mi táboraink arra is hangsúlyt fektetnek, hogy az iskolában elsajátított lexikális tudást a gyerekek a gyakorlatban is megtapasztalják. Amikor a gyerek egy számítógépes játékot tervez, az elméleti fizikából számolnia kell a gravitációval vagy a felhajtóerővel, ha a játék a vízben játszódik… Ez a sok definíció értelmet tud nyerni – tudtuk meg Rózsa Zsombortól.

Amikor a szülők a számítógépes táborokra gondolnak, a legtöbbször az jut eszükbe, hogy a gyerek az egész tábor ideje alatt a számítógép előtt fog ülni. A Logiscoolban ez másképp van.

– Ügyelünk arra, hogy a gyerekek szabadidős programja mozgással, élménnyel legyen tele. Sportprogramokkal készülünk, amelyeket az uszodában és a sportpályákon fogunk megvalósítani. Kulturális program is lesz, hiszen meg fogjuk látogatni a Szabadkai Városi Múzeumot. Gamerbajnokság is lesz, több ismert Esport játékot is kipróbálhatnak a gyerekek egy verseny keretében. Újdonságnak számít, hogy a gyerekeknek napi és heti challengek-kel (kihívásokkal) várjuk, amelyeket teljesíteni kell. Ezeket pontozni is fogjuk, és a tábor végén a legügyesebbeket díjazni is fogjuk. A táboraink Szabadkán, a Korzó 6-os szám alatt fognak megvalósulni egy inspiráló irodai környezetben. A gyerekekre korszerű tantermek várnak, és minden igényt kielégítő klubszoba, ahol eltölthetik majd a szabadidejüket. A táplálkozásra is figyelünk, hiszen az étrendet egy nutricionista szakember állította össze. A gyerekek számára napi négy étkezéssel készülünk, amelynek része lesz a gyümölcs- és a zöldségfogyasztás, a gabonafélék – mondta Rózsa Zsombor.

A ,,hackertáborban” a kreatív problémamegoldó-képességen van a hangsúly. A tábor során a gyerekek a Logiscool oktatási platformját, a Schoolcode-ot fogják használni. A feladatuk az lesz, hogy megállítsanak egy hackercsapatot, amely leállította a YouTube működését. A gyerekeknek meg kell oldaniuk a rejtélyt. A tábort 7 és 11 év közötti gyerekeknek ajánlják, akik szívesen megtanulnának programozni, és érdekli őket a kódfejtés is. A Minecraft Classic tábor a Minecraft játék világába kalauzolja el a gyerekeket. A tábor résztvevői a Minecraft oktatási változatát használják. Olyan feladatokat kell megoldaniuk, amelyek a gyerekek lexikális tudására támaszkodnak, így a matematikát és a fizikát is segítségül kell hívniuk. A tábort 7 és 14 év közöttieknek ajánlják. A Minecraft Design a művészet iránt érdeklődőknek való. A Minecraft világában különböző karaktereket és térképeket kell tervezniük, rajzolniuk, színezniük. Ez a tábor szintén 7 és 14 közötti gyermekeknek szól. A Video production tábor a videóvágásról szól. Lehetőséget ad a résztvevőknek, hogy szép, látványos videókat készítsenek.

A táborokba június 20-áig lehet regisztrálni a www.logiscool.com honlapon, vagy keressék Szentpéteri Zorica igazgatót a 069/625-546-os és Rózsa Zsombort a 069/625-453-es telefonszámon.