2024. április 24., szerda

Elkerülhetetlen a földművesnyugdíj reformja

Juhász Attila: Az új agrárpolitikai intézkedések alapja a családi gazdaságok támogatása és erősítése

A családi gazdaságok helyzetét, a termőföldek védelmét, a mezőgazdaságon belüli ágazati fejlődést, valamint a termelők versenyképességét tartja továbbra is a legfontosabbnak Juhász Attila, a mezőgazdasági minisztériumban a Vajdasági Magyar Szövetség által delegált államtitkár, még azok után is, hogy számos előrelépést tettek az elmúlt időszakban az agrárpolitika terén. Az államtitkárt, aki a köztársasági képviselőházi jelöltlistáján szerepel, a mezőgazdaság helyzetéről és a jövőbeli törekvésekről kérdeztük.

Már a második mandátumban állt helyt államtitkári beosztásban. Visszatekintve az elmúlt időszakra, mely döntéseket, törvénymódosításokat emelné ki, amelyeket sikerült megvalósítania a mezőgazdaság terén?

– A Termőföldről szóló törvény 2017 augusztusában módosult. Ezzel az állam megszigorította a külföldi állampolgároknak, hogy termőföldhöz jussanak, védelmet biztosítva gazdáinknak. Ennek értelmében uniós állampolgárnak legkevesebb tíz évig kell az adott kataszteri községben élnie, és legalább tízéves aktív gazdasággal rendelkeznie ahhoz, hogy vásárolhasson Szerbiában termőföldet, és abban az esetben is csak akkor, ha már legalább három éve művelte az adott parcellát. Ebben az esetben is legfeljebb két hektárt vásárolhat meg, és külföldi jogi személy nem lehet tulajdonosa a termőföldnek.

Módosult a Közlekedésbiztonsági törvény, megoldódott a régi és eredeti dokumentációval nem rendelkező traktorok, gépek és kapcsolható eszközök bejegyzése, melyet 2015. december 15-éig tehettek meg a gazdák, valamint kikerültek a bejegyzés kötelezettsége alól azon kapcsolható eszközök, amelyek gyárilag nem teljesíthetik a bejegyzés feltételeit. Ezzel nagy problémát oldottunk meg.

Meghozatalra került a Kistermelői szabályzat az állati eredetű élelmiszerre 2017 decemberében, valamint 2020 februárjában elfogadásra került a növényi eredetű élelmiszerekre vonatkozó kistermelői szabályzat is. Mindkét szabályzat lehetőséget ad arra, hogy a családi gazdaságok feldolgozhassák és értékesíthessék a termékeiket, ezáltal biztos bevételt biztosítva maguknak.

A Családtámogatási törvényt a szerbiai képviselőház 2017. december 14-én hozta meg, majd 2018. június 28-án módosult. 2018. július 1-jétől megváltozott a bérezés módja a szülési és gyermekgondozási szabadság alatt, ezzel a mezőgazdaságban dolgozó nők és a családtagjaik is bekerültek a rendszerbe.

A 2018-ban elfogadott, az Idénymunkások egyszerűsített foglalkoztatásáról szóló törvény értelmében ezentúl az idénymunkásoknak is jár a nyugdíj- és egészségbiztosítás.

Ebben a ciklusban, többéves várakozás után eredményesen akkreditáltuk az IPARD-programot, és 2017 decemberében megjelentek az első pályázatok. Eddig 8 pályázati kiírás volt és folyamatosan készülnek a következők, valamint az új intézkedések akkreditációja. Ezzel több milliós Európai Uniós támogatási lehetőségek állnak termelőink rendelkezésére.

Mi az, amire még nem sikerült megoldást találni, de továbbra is fontosnak tart?

– Továbbra is rendkívül fontosnak tartjuk a gazdák igazságtalan nyugdíjbiztosítási rendszerének a megreformálását. A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank szakembereivel folytatott megbeszéléseket követően egyértelművé vált mindenki számára, hogy a kistermelőknek a nyugdíjbiztosítási járulékait a bevételeikkel és a jövedelmükkel arányosan kell megfizettetni a jövőben. Mindent megteszünk a kamatleírásért és a tartozás átütemezéséért, valamint azért, hogy lehetővé tehessük a mezőgazdasági termelőknek, hogy maguk dönthessék el, hogy a nyugdíjrendszer részei szeretnének-e lenni.

Abban bízom, hogy június 21-én, az előttünk álló választásokon jó eredményt érünk el, továbbra is kormányzati tényező leszünk, és hogy az ezzel kapcsolatos elképzeléseink, törvénymódosítási indítványunk hamarosan elfogadásra kerül.

Amennyiben sikeresen alakulnak a választások a VMSZ számára, államtitkárként szeretné folytatni tevékenységeit?

– Minden adva van ahhoz, hogy jó eredményt érjünk el a választásokon, sokat dolgoztunk az elmúlt négyéves ciklusban is, és sok olyan eredmény van, amit felmutathatunk, amivel, ha úgy tetszik, elszámolhatunk. A VMSZ egy demokratikus párt, a döntéseket, így a személyes megoldásokra vonatkozó döntéseket is a párt Elnöksége, illetve Tanácsa hozza meg. Korai még erről beszélni. Mi mindannyian egy csapat vagyunk, és egyelőre az a legfontosabb, hogy meggyőzzük a polgárokat a választások fontosságáról, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt rajtuk, és mindhárom szinten támogassák a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István listákat.

Ön szerint milyen fejlesztésekre kell fektetni a hangsúlyt a közeljövőben, hogy növelni lehessen a mezőgazdaság versenyképességét és a termelők helyzetét?

– Az új agrárpolitikai intézkedések alapját a családi gazdaságok támogatása és erősítése kell hogy képezze. Ez biztosítaná az agrárium fejlődését.

A mezőgazdaság versenyképességét az ágazatokon belüli feldolgozó kapacitások és egyéb integrációk biztosítják, ugyanis ezek egyszerűbb, könnyebb értékesítést és jó árakat nyújtanak, kiszámítható bevételt biztosítva a gazdaságoknak. Ilyen módon javulna a termelők helyzete.