2024. április 16., kedd

A diákok jól dolgoztak

Mladen Šarčević köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a távoktatás sikeréhez

Két és fél hónap után véget ért a távoktatás Szerbiában. Ennek apropóján Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter és a minisztérium dolgozói köszönetüket fejezték ki az oktatási folyamat minden résztvevőjének, akik lehetővé tették, hogy a tanítás a rendkívüli helyzetben is zavartalanul működjön. A miniszter elismeréssel adózott a televíziós csatornák munkatársainak, akik közreműködtek a televíziós tanórák felvételeinél.

Az oktatásügyi minisztérium adatai szerint az általános iskola alsó tagozatosainak 95 százaléka kísérte figyelemmel a televíziós tanórákat. Ezenkívül rendszeresen használták a digitális platformokat és kommunikációs eszközöket. A felsősök csaknem 99,4 százaléka vette igénybe azokat az ingyenes digitális platformokat, amelyeket az iskolák rendelkezésére bocsátottak. Ezért az oktatásügyi minisztérium még egyszer köszönetet mond a Microsoft, a Comtrade, a Huawei, a Viber, a Zoom cégeknek, valamint az MTS Telekom, a Telenor és a Vip mobilszolgáltatóknak, amiért ingyens SIM-kártyát biztosítottak azoknak a tanulóknak, akiknek nem volt telefonszámuk.

A tárcavezető köszönetet mondott a diákoknak és az egyetemistáknak is, akik a nehézségek ellenére is követték a távoktatást. Szerinte ez jó alkalom volt arra, hogy fejlesszék a digitális kompetenciájukat.

Az UNICEF is jelentős segítséget nyújtott a szoftverek vásárlásához. Ezeket a tanáraik otthonában felvett tanórák felvétele során használták. Más nemzetközi szervezetek is segítséget nyújtottak a távoktatásban, például a Világbank, a Save the Children, a Pestalozzi Children's Foundation is. A Microsoft egy ingyenes online képzést ajándékozott a pedagógusoknak, valamint oktatási segédanyagokat, amelyek az óvodás és az iskolás gyermekeknek szólnak.

Mladen Šarčević emellett köszönetet mondott a tanügyi dolgozóknak, a tanároknak, tanítóknak, szakmunkatársaknak és az iskolaigazgatóknak, akik a rendkívüli állapot ideje alatt sikeresen alkalmazkodtak a körülményekhez, és rengeteget dolgoztak a távoktatás ideje alatt. Segítettek a diákoknak a tanulásban, és támogatták őket. Ezenkívül a miniszter háláját fejezte ki az iskolaigazgatóságok, az Oktatási és Nevelési Minőségellenőrző Intézet, valamint az oktatásügyi minisztérium munkatársainak is.