2024. április 19., péntek

Kilencen egy tanteremben

Szigorú előírásokat kell betartaniuk a kisérettségizőknek

A nyolcadikosok idei záróvizsgája más lesz, mint az előző években. A koronavírus-járvány miatt az iskoláknak különböző előírásokhoz kell tartaniuk magukat. Egy tanteremben legfeljebb kilenc tanuló tartózkodhat majd a kisérettségi vizsga idején. A padokat egymástól kétméteres távolságra kell helyezni, minden padban csak egy diák ülhet, a felügyelőtanároknak pedig maszkot kell viselniük.

Az iskolák kötelesek minden diáknak biztosítani két golyóstollat és egy grafitceruzát. A visszaélések elkerülése érdekében a teszteket azonosító kódokkal látják majd el. A matematika kisérettségire a diákoknak vonalzót, körzőt és szögmérőt kell magukkal hozniuk. A tantermekben a padokon két golyóstoll és egy grafitceruza fogja várni őket. Ezekkel kell megoldaniuk a kisérettségi mindhárom tesztjét. A nyolcadikosok hozhatnak magukkal vizet a vizsgára. A diákok egyesével fognak bemenni az iskolába a vizsga napján. Az épületbe való belépéskor fertőtleníteniük kell a kezüket. A többieknek az iskola előtt vagy az udvaron kell várakozniuk.

PRÓBAZÁRÓVIZSGA OTTHON ÉS AZ ISKOLÁBAN

A nyolcadikosok tegnap mehettek el az iskolába a próbatesztekért. Előzetesen egyeztettek az osztályfőnökökkel, és kisebb csoportokban mentek el az iskolába, hogy elhozzák a bizonyítványukat, valamint hogy hazavigyék az anyanyelvi és a kombinált tesztet. Miután otthon kitöltötték a két tesztet, másnap, vagyis ma visszaviszik azokat iskolába. Ma fogják kitölteni a matematika-tesztet az iskolában. A próbateszt megoldása közben is ugyanazokat a szabályokat kell betartani, mint a kisérettségin. Vasárnap, június 7-én teszik közzé a próbazáróvizsga eredményét, amelyet a diákok a www.probni.zios.mpn.gov.rs. honlapon tekinthetnek meg.

Emlékeztetőül: a nyolcadikosok záróvizsgájára június 17-e és 19-e között kerül sor. A végzősök mindhárom napon 9 és 11 óra között oldhatják meg a feladatokat. Az első napon, június 17-én anyanyelvből, 18-án matematikából, 19-én pedig a kombinált teszt feladataiból fognak vizsgázni.

FELKÉSZÜLÉS A ZÁRÓVIZSGÁRA

Az oktatásügyi minisztérium javaslata szerint a nyolcadikosok kisérettségi-felkészítőjét online, vagy az RTS Planeta csatornán keresztül valósítsák meg. A döntés az iskolák kezében van. Lesznek olyan intézmények, amelyek tantermi körülmények között készítik fel a tanulókat a záróvizsgára. A felkészítő órákra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a kisérettségire, tehát egy tanteremben legfeljebb kilenc diák tartózkodhat.

ÉRETTSÉGI A SZAKKÖZÉPISKOLÁKBAN

A szakközépiskolások számára az érettségi vizsga gyakorlati részét az iskola kabinetjeiben és tantermeiben tartják meg. A vizsga ideje alatt a tanároknak és a diákoknak maszkot kell viselniük. A helyiségben legfeljebb tizenegy személy tartózkodhat egyszerre. Ebbe beletartozik a háromtagú bizottság és a tanulók is.