2024. április 16., kedd
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Bárki elvégeztetheti a szerológiai tesztet

Predrag Kon: A kollektív immunitás szintje egyelőre alacsony

Hatályba léptek a kültéri tömeges rendezvények megtartását korlátozó járványügyi szabályokat enyhítő intézkedések, így mától a szabadban megtartott sportrendezvényeken nézők is részt vehetnek, azzal, hogy a szurkolók között egyméteres távolságot kell biztosítaniuk a szervezőknek. A szabadtéri tömeges rendezvényeken legfeljebb ezer személy vehet részt, és a szervezőknek öt nappal korábban be kell jelenteniük a rendezvényt.

Szintén mától az ország legtöbb egészségügyi intézményében – egészségházakban, közegészségügyi intézményekben – szerológiai, a koronavírus-antitestek kimutatására alkalmas tesztet lehet elvégeztetni. A korábbi bejelentések értelmében a saját kérésre elvégzendő teszt ára 1200 dinár. Sanja Radojević Škodrićnak, a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap (RFZO) igazgatójának elmondása szerint a teszt elvégzéséhez vénából, de ujjból is vért lehet venni, azzal, hogy a vénából vett vérből nagyobb pontossággal lehet kimutatni az antitesteket.

Gyorstesztekről van szó, amelyek attól függően, hogy az egyén korábban megfertőződött-e a SARS-CoV-2 vírussal, vagy nem mutatnak ki antitesteket a véréből, vagy IgM, illetve IgG antitesteket mutatnak ki – magyarázta a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva Predrag Kon epidemiológus, megjegyezvén, hogy feltehetőleg ő is elvégezteti a tesztet.

Jelenleg azt javasoljuk, hogy akinek a véréből bármelyik antitestet kimutatja a teszt, az infektológust vagy immunológust, esetleg virológust keressen fel a teszteredmény értelmezése céljából. Amennyiben a teszt az IgG antitestet mutatja ki, PCR-tesztet is el kell végezni, hogy kiderüljön, mennyire aktív fertőzésről van szó. Jelenleg sokan hiszik azt, hogy átvészelték a koronavírus-fertőzést, mert a járvány az influenzajárvánnyal egyidőben volt a legaktívabb fázisában. Tesztelés nélkül lehetetlen megállapítani, hogy valakit az influenzavírus vagy a koronavírus fertőzött meg, ezért a gyanakvóknak valóban jobb elvégeztetniük a tesztet – taglalta Kon.

A szakértő pontosított azzal kapcsolatban, hogy az említett gyorsteszt nem ugyanaz, mint amelyikkel jelenleg a társadalom kollektív immunitásának a szintjét mérik fel. A családok részvételével zajló tudományos felmérés során 96 százalékban pontos teszteket használnak, a gyorstesztek ehhez képest kevésbé pontosak – magyarázta Kon, mondván, hogy a kollektív immunitás szintje alacsony, hiszen a járvány kezdetén meggátolták a vírus terjedését, emellett igencsak változó az ország különböző térségeiben.

Habár megtörténhet, hogy egy ideig még várni kell arra a napra, amikor egyetlen újonnan fertőzött személyt sem azonosítanak az országban, a járvány már most nem az, mint kezdetben volt, szinte megállapítható, hogy véget ért – emelte ki a szakértő, megismételvén, hogy hivatalosan akkor nyilvánítják befejezettnek a járványt, ha 28 napig egyetlen újonnan fertőzött személyt sem azonosítanak.

11 430 FERTŐZÖTT – 244 ÁLDOZAT

A mai adatok értelmében az országban eddig 11 430 személy fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal. Huszonnégy óra alatt 2315 koronavírustesztet végeztek el, ebből 18 eredménye volt pozitív (0,77 százalék). Az országban jelenleg 468 személyt gyógykezelnek kórházban, lélegeztetőgép segítségére a légzésben 9 személynek van. Egy nap alatt egy személy hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, az elhunytak száma ezzel 244-re növekedett. Az eddigiekben 248 300 koronavírus-tesztet végeztek el az országban. Gyógyultnak eddig 6 724 személyt nyilvánítottak.

A TESZTELÉS MÓDJA

A szerológiai teszt elvégzésével kapcsolatban ugyanazok a szabályok hatályosak, mint a saját kérésre elvégzett PCR-teszt esetében. A polgárnak először a teszt árát – 1200 dinár, míg a PCR-teszt ára pedig 6000 dinár – kell befizetnie az egységes, országos számlaszámra (840-17750-34), majd a befizetést igazoló szelvénnyel igényelheti a tesztelést. Magánszemélyeknek a következőképpen kell kitölteniük a befizetőszelvényt, bárhol is végeztetik a tesztet: a befizető (uplatilac) rubrikába a tesztelendő személy nevét és lakcímét kell feltüntetni; a befizetés rendeltetése (svrha uplate) mezőbe a következőket kell feltüntetni: Usluga testiranja na prisustvo SARS-CoV-2; a kedvezményezett (primalac) rubrikában a Republički fond za zdravstveno osiguranje-t kell feltüntetni, a hivatkozási szám (poziv na broj) megjelölésnél pedig a polgár személyi számát.