2024. április 23., kedd

Rendelkezünk-e ellentestekkel?

Mától megtudhatjuk egy 1200 dináros tesztelés során

Mától jelentkezhetnek koronavírus-tesztelésre a polgárok Szerbia-szerte, melynek során kiderül, rendelkeznek-e ellentestekkel, vagyis, átestek-e fertőzésen, anélkül, hogy tudtak volna róla. A tesztelésért 1200 dinárt kell fizetni.

A tesztelést az egészségházakban és a közegészségügyi intézetekben végzik, ahogyan a koronavírustesztet is. Az első napokban fennakadásokra is lehet számítani, de napokon belül várhatólag mindenhol elvégzik a tesztelést.

Dr. Predrag Kon járványügyi szakorvos a Szerbiai RTV reggeli műsorában elmondta, csak a negatív teszteredmény ad egyértelmű információt arról, átestünk-e a betegségen. Ha a teszt kimutatja az ellentestek valamelyikének jelenlétét, akkor okvetlenül orvoshoz kell fordulni. Segíthet infektológus, virológus, vagy immunológus is, mert csak szakorvos tud átlátni a helyzeten, és tudja megmondani, van-e további kivizsgálásra szükség. A megbecsült epidemiológus szerint ha azt gyanítjuk, hogy átestünk a fertőzésen, akkor mielőbb végezzük el a tesztelést.