2024. április 18., csütörtök

Megnyíló határok

A szerbiai lakosok több országba is utazhatnak, karanténkötelezettség nélkül

Lassan visszazökken az élet a régi kerékvágásba. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések napról napra enyhülnek. Hétfőtől több ország szüntette be a határzárat. Magyarország, Bulgária, Bosznia-Hercegovina immár nem kötelezi a szerbiai állampolgárokat a 14 napos kötelező karanténra. Azoknak, akik Szlovéniába, Montenegróba, Ausztriába utaznának, és a kéthetes izolációt is szeretnék elkerülni, továbbra is szükségük van a 2-3 napnál nem régebbi, negatív koronavírustesztet igazoló írásos bizonylatra.

Hétfőn 29 ország előtt nyitotta meg a határait Bulgária, ezek között szerepel Szerbia, Észak-Macedónia és az Európai Unió államainak többsége. Kivételt azok az országok képeznek, am,elyekben a COVID–19-cel fertőzöttek száma még mindig magas. A kéthetes elkülönítés továbbra is érvényes azok számára, akik Svédország, Belgium, Írország, Portugália, Spanyolország, Málta, Olaszország, Nagy-Britannia területéről érkeznek. Amikor egy adott ország járványügyi helyzete helyreáll, a kötelező karantén is megszűnik a polgárai számára. Ennek érdekében a bolgár kormány napi szinten követi a koronavírus helyzetét a világon, hogy a szabadon utazó állampolgárok listája a javuló járványüggyel összhangban bővülhessen.

Hamarosan mindennapivá válnak a határátkelőkön várakozó kocsisorok (Ótos András illusztrációja)

Hamarosan mindennapivá válnak a határátkelőkön várakozó kocsisorok (Ótos András illusztrációja)

Szlovénia az egyik legsikeresebb országok között volt a járvány terjedésének megfékezésében. A legfrissebb rendelkezések szerint a szlovén polgárok és azok a külföldiek, akik állandó vagy ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek az ország területén, nem kötelesek a 14 napos karanténra. Ez a szabály azokra is kiterjed, akik orvosi kivizsgálásra, illetve temetésre érkeznek az egykori jugoszláv tagköztársaság államába. A szlovéniai oktatási intézmények tanulói, az ország területén tudományos kutatómunkát végzők, valamint az átutazók számára három napnál nem régebbi érvényes igazolás szükséges a koronavírusteszt negatív eredményéről. Ehhez a csoporthoz tartoznak azok a személyek is, akik árut szállítanak az EU területén kívül eső területről, a nemzetközi közlekedésben dolgoznak vagy diplomaták. Felmentésben részesülnek azok az EU határain kívülről érkező személyek, akik számára a szlovén belügyminisztérium állított ki igazolást az egészségügyi állapotukról.

Montenegró is megnyitotta határait a szomszédos országok előtt, de a szerb polgárok számára továbbra is kötelező a karantén, amennyiben nem rendelkeznek érvényes, a tervezett belépéstől számolva három napnál nem régebbi, negatív koronavírusteszt-eredménnyel. A járvány miatt lezárt határátkelőhelyek nyitva vannak, és a montenegrói válságtörzs intézkedéseivel összhangban ismét szabadon áramolhat a forgalom. Ezek a szabályozások szerint Montenegró polgárai, valamint az érvényes tartózkodási engedéllyel belépő külföldiek nem kötelesek a 14 napos elkülönítés betartására. Szintén szabadon közlekedhetnek azon országok lakói Montenegró felé, amelyekben 100.000 lakosra kevesebb mint 25 koronavírus-fertőzött személyt tartanak nyilván.

Bosznia-Hercegovinába minden feltétel nélkül utazhatnak Szerbia, Horvátország, Montenegró területéről a polgárok. Minden más ország lakosai, amennyiben szeretnék elkerülni az előírt karantént, kötelesek birtokolni a negatív koronavírusteszteket bizonyító dokumentációt, amely nem lehet régebbi a belépést megelőző 48 óránál. Hétfőtől a repülőtereken is újraindult az élet az egykori jugoszláv tagállamokban, az óvintézkedések szigorú betartásával.

Mint már többször is írtunk róla, Magyarország a munkaügyben ingázók számára már korábban is megnyitotta a kapuit, május 25-étől pedig szabadon közlekedhetnek a szerbiai polgárok Magyarország irányába mindegyik határszakaszon, karanténkötelezettség nélkül.

A belépéshez Ausztria területére továbbra is kötelező a negatív teszteredmény a szerbiai lakosok számára, illetve a 14 napos elszigetelés. A teszteket Bécsben is elvégeztethetik az utazók, 190 euróért. Szabadon kizárólag azok a külföldi polgárok közlekedhetnek, akik érvényes tartózkodási engedélyt birtokolnak. A puszta munkavégzési engedély birtoklása nem jogosít fel senkit sem a belépésre Ausztriába, az idénymunkások számára viszont az ország igyekszik megoldást találni.