2024. április 24., szerda

Kerékpárösvények épülnek városszerte

A városvezetés és az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés civil szervezet előzetes egyeztetései alapján megkezdődtek a székvárosi kerékpárutak rekonstrukciós munkálatai. Az újvidéki önkormányzat ilyen módon ösztönzi a biciklizést.

Az újvidéki kerékpárutak felújítási munkálatai keretében megjavítják a bicikliutakon keletkezett repedéseket, kátyúkat stb.

Újvidéken a következő időszakban felújítják a megrongálódott kerékpárutakat, a felszabadulás és az I. Péter király sugárutak kereszteződésénél ez már megtörtént (Szeli Balázs felvétele)

Újvidéken a következő időszakban felújítják a megrongálódott kerékpárutakat, a felszabadulás és az I. Péter király sugárutak kereszteződésénél ez már megtörtént (Szeli Balázs felvétele)

Az újvidéki Nagyberuházási és Területrendezési Hivatal úgy döntött, hogy az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés civil szervezettel folytatott egyeztetéseivel összhangban rekonstrukciós munkálatokba kezd annak érdekében, hogy az újvidéki bicikliutakon keletkezett kátyúkat, repedéseket megjavítsa. Jelenleg munkálatok folynak a Felszabadulás sugárút és a Péter király sugárút kereszteződésénél, ezután pedig a Népfront utcában és több másik, belvárosi helyszínen végeznek javításokat. A rekonstrukciós munkálatokat ott végzik el, ahol a kerékpárutakon nehézkes a közlekedés, és ez veszélyezteti a biztonságos közlekedést.

Az újvidéki Nagyberuházási és Területrendezési Hivatal az említett útszakaszokon kívül jelentős befektetéseket tervez más kerékpárutakon is, több mint 90 kilométernyi felújítás van tervben. A városi területrendezési terv alapján az előző években Újvidéken több mint 90 kilométernyi utat építettek az Európa sugárúton, a Szentendrei úton, a Jovan Dučić sugárúton, a Stefán despota sugárúton, a Bate Brkić és az 1200 tizedes utcákban. Ezenkívül a Temerini úton 2 kilométer, a veterniki Nova utcában 1,3 kilométer, Újvidék és Begecs között pedig 6,2 kilométeres útszakasz épül.

A kerékpárutak rekonstrukciójára további projekteket tervez az újvidéki önkormányzat, elkészült egy terv, aminek alapján 7 kilométeres útszakasz épül hamarosan a Futaki úton, a Bukovaci út mentén is kiépülhet egy rész, valamint 19,83 kilométeres kerékpárutat és járdát terveznek az Újvidék – Irmovo – Kiszács – Csenej útszakaszon. Ezenkívül a Mihajlo Pupin sugárút mentén is épülhet bicikliút.