2024. április 24., szerda

EXIT fesztivál augusztusban

Minden jel szerint fele annyi látogatóval, mint általában

Most már bizonyos, hogy a népszerű EXIT fesztivált az idén is megszervezik, igaz, kicsit később meg korlátozottabb formában, mint a korábbi években.
Ana Brnabić szerb kormányfő egy héttel ezelőtt már tett arra vonatkozó javaslatot, hogy ne maradjon el az idei EXIT fesztivál. Azt ajánlotta, hogy a rendezvényt július helyett augusztusban tartsák meg, mert addigra egész Európában csillapodni fog a járványhelyzet. A szervezők közleményben reagáltak a kormányfő javaslatára, örültek annak a hírnek, hogy augusztusban megtarthatják a fesztivált, és ezzel együtt más rendezvényeket is Szerbiában. – Senki sem gondolta volna, hogy ilyen gyorsan enyhül a járványhelyzet Szerbiában, és az európai országok többségében. Ez egy nagyon jó hír a szerb turizmusnak és az itteni fiataloknak is, hiszen egy hazai rendezvény megszervezésével a Szerbiában töltött nyár is vonzóbb lesz – hangzik a szervezők álláspontja.
A csapat most bejelentette, hogy az elmúlt egy hétben folytatott egyeztetések után sikerült meghatározni a fesztivál időpontját, bejelentették azt is, hogy attól függetlenül, hogy a vírusjárványnak vége lett a balkáni országok többségében, a rendezvényt a nemzeti válságtörzzsel folytatott szoros együttműködés jegyében fogják megszervezni. Bizonyossá vált, hogy csökkenteni fogják a fesztivál kapacitását, és korlátozni fogják a látogatók számát, a szerbiai és a régió közönségére összpontosítanak. Lezárnak bizonyos alagutakat és árokrendszereket a várban, nagyjából 40 színpaddal és találkozási csomóponttal lesz kevesebb, mint a korábbi években. A Dance Arena, a Main Stage és a sokak számára kihagyhatatlan No Sleep színpad megmarad, a fellépők közül sokan már jelezték, hogy mindenképp benne vannak a buliban. Az EXIT fesztivál megszervezésének a hírére számos reagálás érkezett a világból, igen tömeges az az álláspont, hogy a fesztivál egyben üzenet is; üzenet a világ rendezvényiparának arról, hogy elérkezett az újraindítás ideje. – A remény és az optimizmus árad Szerbiából, az elmúlt időszak pánikkeltési momentumai mellett ott volt a derűlátás is, mi mindig ez utóbbi mellett foglalunk állást. Húsz évvel ezelőtt megtaláltuk a kiutat az akkori, évtizedes elszigeteltség és háborúk tarkította időszakból, nevet adtunk neki. Most elérkezett az ideje annak, hogy megtaláljuk a kiutat a világjárvány okozta válságból – üzeni az EXIT csapata.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A világsajtó több ízben is úgy értékelt, hogy az EXIT megszervezésének példamutató értéke van, hozzájárulhat a világ zenei, illetve koncertiparának újjáéledéséhez. A fiatalok utazni fognak, fellendítik az idegenforgalmat, elősegítve a gazdasági helyrebillenést. Itt említjük meg, hogy Szerbiába mindenféle korlátozások nélkül utazhatnak be a vendégek, nem kell nekik semmiféle egészségügyi teszt alá vetniük magukat. Ha azonban augusztusig a járvány újabb hulláma mégis elérne bizonyos országokat, akkor az azokból az államokból érkező EXIT-látogatók számára mégis kötelezővé tennék az ingyenes vagy nagyon olcsó vírustesztet.
Az EXIT az egyik nagyobb európai fesztivál, amely minden évben több tízezer fiatalt vonz Újvidékre a világ minden tájáról. Az elmúlt években esetenként 50-60 ezer látogató is összesereglett egy-egy ütősebb fellépéskor a péterváradi várban. Az idén szervezik meg 20. alkalommal, augusztus 13-a és 16-a között, a belépőjegyek árusítása, azaz a jegyértékesítés újraindított folyamata hétfőn, június 1-jén kezdődik.

Nyitókép: Fotó: Ótos András