2024. április 25., csütörtök

Módosult a községi költségvetés

Pénteken délelőtt Kishegyes község képviselő-testülete megtartotta utolsó ülését jelenlegi összetételében. A testület már csak a választások után fog ismét ülésezni, új képviselőkkel. Az ülésnek 34 napirendi pontja volt, amelyek közül a leglényegesebb a községi költségvetés módosítása. Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke ennek kapcsán elmondta, hogy az idén már másodszor módosították a költségvetést.
– A mostani esetben kénytelen voltunk konkrétan 93 millió dinárral módosítani a költségvetést, mivel az önkormányzatnak, a rendkívüli állapot bevezetése miatt, kisebb a bevétele a vártnál. Éves szinten ez 6-7 százalékos csökkenést jelent, ami elsősorban a költségvetés nagyobb használóit, a három helyi közösséget, a három iskolát és az iskoláskor előtti intézményt érinti. Az intézmények vezetőivel megbeszéltük, hogy a helyi közösségek 15 százalékkal, az iskolák pedig 20 százalékkal próbálják csökkenteni a saját költségvetésüket. Most ezt így építettük be a községi költségvetésbe. Ezt a lépést meg kellett hozni, noha biztos, hogy az érintettek nem szívesen veszik. Mi a jövedelmi adóból gazdálkodunk, és ilyen értelemben másfél hónap kieséssel kell számolnunk. Az állam rendelkezése alapján ezt csak 2021-ig kell befizetni a vállalkozóknak, viszont ezek az összegek jelenleg nem jelennek meg a költségvetésünkben – mondta el a képviselő-testületi elnök, majd hozzáfűzte, arra különösen odafigyeltek, hogy az egészségház, a szociális központ és a Vöröskereszt költségvetését ne csökkentsék. Ezeknek az intézményeknek maximális kapacitással kell működniük – fogalmazott Szűgyi.

A képviselő-testület jelenlegi összetételében utoljára ült össze

A képviselő-testület jelenlegi összetételében utoljára ült össze

MUNKABESZÁMOLÓK, MUNKATERVEK

A képviselő-testületi ülés napirendi pontjai közül 20-at a költségvetési felhasználók tavalyi munkabeszámolói és idei munkatervei tettek ki. Többek között a könyvtár, a helyi közösségek, a szociális központ, valamint a Szabadkai Regionális Hulladéktároló képviselői számoltak be az intézmények munkájáról – tudtuk meg az elnöktől, aki arról is szólt, hogy képviselő-testület elfogadta a községi választási bizottság elnökének cseréjét. Erre azért volt szükség, mert a bizottság elnöke egyben a községi közigazgatás vezetője is, és az összeférhetetlenségre az illetékes ügynökség hívta fel a figyelmet. A képviselő-testület a helyére egy másik jogászt nevezett ki.

KOMOLY BERUHÁZÁSOK KEZDETE

A képviselő-testület ülésének végén Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere megköszönte a képviselőknek eddigi munkájukat. Elmondta, hogy a mögöttünk álló időszakban komoly beruházások kezdődtek meg a községben.
– Büszke vagyok arra, amit az elmúlt négy év alatt elvégeztünk. Nem vagyok teljes mértékben elégedett, mert lehetett volna egy kicsit jobban is csinálni, de a következő négy évben folytatni kell a most megkezdett projektumokat. Komoly munkákat kezdtünk meg, mint például a községi szennyvíztisztító kiépítése. Elégedett vagyok, mert a tartomány felismerte, hogy mint kis községnek szükségünk van segítségre, és 11 millió eurót fektet be a szennyvíztisztító kiépítésébe. A szükséges tervdokumentációt a községi költségvetésből fizettük ki, és a létesítmény már fél éve épül – nyilatkozta a polgármester, majd hozzáfűzte, hogy ez a projektum két év múlva fog befejeződni. Lazić reményei szerint időközben tartományi és köztársasági forrásokat is igénybe vehetnek majd a községi szennyvízhálózat kiépítésére. A polgármester arról is szólt, hogy szükség lett volna a vízvezeték-hálózat teljes felújítására is, de tervdokumentációs hiányosságok miatt erre nem került sor. A hiányosságokat pótolták, és meglátása szerint hamarosan megkezdődhet Bácsfeketehegy és Szeghegy vízvezeték-hálózatának cseréje.