2024. március 29., péntek

Turisztikai szak Topolyán

A topolyai Dositej Obradović Gimnázium 90 elsős felvételére kapott engedélyt a minisztériumtól a következő tanévre. A gimnáziumi általános szakra 30-30 diákot vehetnek fel a szerb és a magyar tannyelvű tagozatra. További 30 szabad hely várja azokat a végzős magyar nyolcadikosokat, akik idegenforgalmi-szállodaipari szakra szeretnének iratkozni. Közgazdasági szak nem nyílik idén őszre sem a topolyai tanintézményben – tudtuk meg Veselin Martinović iskolaigazgatótól, akit az új szakról, az online oktatás tapasztalatairól és a júniusi teendőkről kérdeztünk.

– Két év után kaptunk zöld utat a minisztériumtól, hogy megnyílhasson az idegenforgalmi-szállodai technikusi irányzat iskolánkban, méghozzá magyar nyelven. Belgrád eddig határozottan elzárkózott a beadványunk elől, és ezúton szeretnék köszönetet mondani a Magyar Nemzeti Tanácsnak, illetve Hajnal Jenő elnök úrnak és munkatársainak a hathatós és kitartó közbenjárásukért az ügy érdekében, hiszen tisztában vagyunk az illetékesek szigorú hozzáállásával – hangsúlyozta az igazgató, akitől az iránt érdeklődtünk, hogy milyen előkészületek szükségesek a szeptemberi starthoz.

– Ez teljesen új irányzat számunkra, és ugyan a tanáraink nem rendelkeznek előzetes tapasztalattal, de a szakképesítéseik és az egyéb feltételeink teljesen adottak. Természetesen más módon nem is kaphattunk volna zöld utat a szak beindításához. Az idegenforgalmi szak szempontjából a legfontosabb, hogy rendkívül rátermett idegen nyelvi tanáraink mellett szaktanárunk is elismert pedagógus a maga területén. Új tanerő felvételét nem igényel majd a szeptemberi iskolakezdés – foglalta össze Veselin Martinović.

– Az idegenforgalmi szakon végzők már középiskolával is akár találhatnának munkát községünkben, például a Topolyai-tó körül, vagy, ha beindul a medence működése, a stadion is kínálhat megélhetést, illetve a szálloda nyithat munkahelyeket számukra. Természetesen ha valaki szeretné a tudását fejleszteni, a továbbtanulásra is megfelelő alapot nyújt iskolánk képesítése – nyilatkozta a gimnázium igazgatója, aki elmondta azt is, hogy a topolyai végzős gimnazisták számára sem a megszokott mederben zajlik a ballagás és az érettségi folyamata.

– Pénteken fejeződött be a tanév a magyar és a szerb tannyelvű közgazdászok, előző héten pedig az általános gimnáziumi szak diákjai számára. Azoknak a tanulóknak, akik elégedetlenek a felkínált osztályzattal, a jövő hét első napjaiban van esélyük javítani személyesen. Szerencsénkre a mi diákjaink, illetve tanáraink nagyon szépen feltalálták magukat a kényszer szülte digitális oktatás világában. A tanárok rutinjától és a tantárgy jellegétől függően többféle felületen, applikáció felhasználásával, a közösségi hálók segítségével zajlott a munkafeladatok szétosztása, számonkérése – hallhattuk, majd az iránt érdeklődtünk, hogy milyen nehézségekkel kellett szembesülniük a megváltozott körülmények adta időszakban.

Több szerb nyelvű sajtóorgánumban megosztó cikk jelent meg azzal kapcsolatban, hogy szeptembertől 60 magyar elsős számára nyílik lehetőség a továbbtanulásra a topolyai gimnáziumban, a szerb tannyelvű szakon viszont csupán 30-nak. A gimnázium igazgatója sz

Több szerb nyelvű sajtóorgánumban megosztó cikk jelent meg azzal kapcsolatban, hogy szeptembertől 60 magyar elsős számára nyílik lehetőség a továbbtanulásra a topolyai gimnáziumban, a szerb tannyelvű szakon viszont csupán 30-nak. A gimnázium igazgatója sz

– Egyes tanulók a digitális oktatás kezdetén nem voltak elérhetőek, nem reagáltak a tanárok e-mailjeire, hívásaira. Azt gondoljuk, abban reménykedtek, hogy a rendkívüli helyzet egy-két héten belül befejeződik, minden visszatér a régi kerékvágásba, és megússzák a feladatokat. Miután két hét elmúlt, és már látszott, hogy ez a félév nem a szokásos módon érhet majd véget, ők is „megtáltosodtak”, és a továbbiakban részt vállaltak a feladatokból. Három tanulónk nehéz szociális körülmények között él, számukra iskolánk vállalta az internet költségeinek kifizetését – ismertette az igazgató, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy az érettségi folyamatát hogyan tudják lebonyolítani.

– Természetesen az egészségügyi előírásokat figyelembe véve több kisebb csoportot alakítottunk ki, a diákok egymástól kétméteres távolságra foglalhatnak majd helyet. Június 4-én zajlik például a magyar nyelvi érettségi 9 órától 28 gimnazista, 12 után pedig 28 közgazdasági szakos diák számára, ekkor várjuk tőlük az írásbeli dolgozatuk átadását is. A diákokat egyenként szólítjuk majd be, és a helyi közösség biztosítja számukra az arcvédő maszkot, a helyiségek fertőtlenítését. A munkák megvédése június 10-én kezdődik, és remélhetőleg az idei érettségi június 12-éig lezárul, hogy majd 19-én kézbesíthessük a diplomákat. Sajnos az idén a folyamat ünnepi jellegéről, úgy néz ki, le kell mondanunk, mint ahogy az év végi bankett is valószínűleg elmarad.

A gimnázium igazgatója elmondta, hogy a szerb tannyelvű végzősök zömében Újvidéken és Belgrádban folytatják tanulmányaikat, ugyanakkor sajnálatának adott hangot, hogy a magyar tannyelvű osztályok közel 60 végzősének – a felkínált ösztöndíjak és könnyített lakhatási körülmények ellenére is – csupán 10 százaléka jelölte meg Újvidéket, illetve Szabadkát a továbbtanulása célállomásaként.

@kep2= Veselin Martinović, a topolyai gimnázium igazgatója

Nyitókép: Több szerb nyelvű sajtóorgánumban megosztó cikk jelent meg azzal kapcsolatban, hogy szeptembertől 60 magyar elsős számára nyílik lehetőség a továbbtanulásra a topolyai gimnáziumban, a szerb