2024. április 23., kedd
SPORTHÍREK

Törölték a bostoni maratont

ATLÉTIKA

Elmarad az idei bostoni maraton, amelyet 1897 óta először kellett törölni. A világ egyik legjelentősebb futóversenyét eredetileg április 20-án rendezték volna meg, de a járvány miatt előbb szeptember 14-ére halasztották, majd a szervezők csütörtökön bejelentették, hogy idén biztosan nem tartják meg. Az utcai futóverseny helyett viszont sor kerül egy virtuális eseményre, amelynek résztvevői – miután igazolják, hogy teljesítették a maratoni távot – érmet kapnak.

A bostoni versenyen több mint harmincezren szoktak rajthoz állni, őket egymillió ember biztatja, márpedig ez ősszel sem lesz összeegyeztethető a távolságtartási óvintézkedésekkel. A maraton évente több mint 200 millió dollár bevételt jelent a városnak, a helyi atlétikai szövetség és a futók pedig alkalmanként mintegy 40 millió dollárt gyűjtenek össze jótékonysági célokra.

A jövő évi bostoni maratont április 19-én, a 125. versenyt pedig 2022. április 18-án rendezik.

Júniusban kezdődik a Diack elleni per

A korábban a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (IAAF, most WA) irányító Lamine Diack pere a tervek szerint június 8-án kezdődik Párizsban. A 86 éves szenegáli egykori sportvezetőt csalással, korrupcióval, sikkasztással és pénzmosással vádolják, többek között azért is felelnie kell, mert készpénz ellenében doppingeseteket tussolt el. Diack 1999 és 2015 között állt az IAAF élén, s 2015 novemberében tartóztatták le az említett vádak miatt, azóta házi őrizetben van. Rajta kívül fiát, Papa Massata Diackot és más bűnsegédlettel gyanúsított személyeket is megvádoltak a perben.

A tárgyalás várhatóan június 18-áig tart, és hat tárgyalási napot tartanak.

KÉZILABDA

Lacković visszavonul

Befejezi játékos-pályafutását a horvát férfi kézilabda-válogatott olimpiai és világbajnok klasszisa, Blaženko Lacković, és a jelenlegi klubja, a HSV Hamburg másodedzője lesz.

A 39 éves balátlövő a 23 éves profi karrierje során szinte minden fontos trófeát begyűjtött: a HSV-vel 2011-ben német bajnokságot, 2009-ben és 2010-ben szuperkupát, 2013-ban pedig Bajnokok Ligáját nyert. A Kiel színeiben 2017-ben német kupagyőztes lett. A Bundesligában 315 mérkőzésen 929 gólt szerzett, a horvát válogatottban pedig 197 meccsen 571 találat volt a mérlege. Hazája csapatával 2003-ban világbajnoki, egy évvel később olimpiai bajnoki címet szerzett.

NFL

A legfontosabbat nem fogadták el

Három új szabályt és egy szabálybővítést hagytak jóvá a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) videokonferenciáján. Az elfogadott rendeletek között szerepel, hogy a szabálytalansággal megakadályozott pontszerző akciókat vagy labdaszerzéseket automatikusan vissza kell nézniük a bíróknak; nagyobb védelmet biztosítanak a speciális egység visszahordó játékosának; betiltják az óra futtatását szándékos faultokkal; valamint kettőről háromra emelik azoknak a játékosoknak a számát, akik szezon közben térhetnek vissza sérülésből.

A legnagyobb súlyú tervezetet ugyanakkor nem hagyták jóvá a döntéshozók. Ez a módosítás elvileg több lehetőséget adott volna a hajrábeli fordításra azzal, hogy a pontszerző csapat a saját térfél 25-ös vonaláról kaphatott volna egyetlen újabb labdabirtoklási esélyt, 15 yard megszerzésének a feltételével.

FORMULA–1

Ferrari-akadémia Ausztráliában

A Ferrari versenyzőakadémiája (FDA) Sydney-ben indít utánpótlás-nevelő programot azzal a céllal, hogy helyi tehetségeket fedezzen fel, és juttasson el az autósport elitkategóriájáig. Az Ausztrál Autósport-szövetség pénteki írása szerint a Sydney Motorsport Parkban kialakításra kerülő akadémia Ausztráliából, Új-Zélandról, Kelet- és Délkelet-Ázsiából, valamint az indiai térségből várja majd a jelentkezőket. A maranellói F1-es istálló monacói sztárversenyzője, Charles Leclerc a Ferrari versenyzőakadémiájának neveltjeként jutott el a F1-ig, és ennek a programnak a tagja most a legendás hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia, Mick, valamint a kétszeres vb-győztes Emerson Fittipaldi unokája, Enzo. A F1 történetében eddig két ausztrál világbajnok volt: Jack Brabham 1959-ben, 1960-ban és 1966-ban diadalmaskodott, Alan Jones pedig 1980-ban nyert vb-t. Az új-zélandi Denny Hulme 1967-ben volt vb-győztes.