2024. április 24., szerda

Erőszakkal az erőszakért

Joe Biden amerikai demokrata párti elnökjelölt elítélte az erőszakot

Elítélte vasárnap az afroamerikai George Floyd halála miatti tiltakozásokon megnyilvánuló erőszakot az elnökségre pályázó Joe Biden. A demokrata párti politikus ugyanakkor úgy vélte, hogy az amerikaiaknak joguk van tiltakozni a rendőri brutalitás ellen.

-Az ilyen kegyetlenkedés elleni tiltakozás jog és szükségszerűség. Ez tipikus amerikai reagálás" - olvasható az elnökjelölt-aspiráns Washingtonban kiadott közleményében. "A városok felgyújtása és a céltalan rombolás viszont nem az. Sem az emberéleteket veszélyeztető erőszak" - tette hozzá Biden.

Indianapolisban a rendőrség "számos lövöldözés" ügyében nyomoz, amelyekben egy ember meghalt. Randal Taylor, a város rendőrfőnöke megerősítette, hogy voltak lövöldözések, de a részletekre nem tért ki. A rendőrség később a Twitter mikroblog portálon közölte, hogy a lövöldözésekben nem vettek részt rendőrök.
Minneapolisban sikerült leállítani az afroamerikai férfi feltehetően rendőri erőszak miatt bekövetkezett hétfői halála után napokig tomboló erőszakot. Letartóztatás közben a levegőért könyörgő férfinek egy rendőr percekig a nyakán térdelt, majd később a férfi a kórházban életét vesztette. A rendőrt pénteken őrizetbe vették és emberölésben való részesség vádjával eljárás indult ellene.
A rendőrség és a Nemzeti Gárda az este 8 órakor életbe lépő kijárási tilalom után hatolt be a városba, könnygázzal és gumilövedékkel oszlatta a tömeget.
Minneapolisban gumilövedék találta el a Reuters brit hírügynökség forgatócsoportjának két tagját szombat éjjel, amikor a rendőrség behatolt a város délnyugati részébe egy mintegy 500 tüntető által elfoglalt területre a kijárási tilalom kezdete után. Julio-Cesar Chavez operatőr felvételén lehetett látni, amint egy rendőr közvetlenül rá céloz, amikor a rendőrök elkezdték gumilövedékkel és könnygázzal oszlatni a tüntetőket. Néhány perccel később Chavezt és Rodney Sewardot, a Reuters biztonsági tanácsadóját több gumilövedék is eltalálta, amint egy közeli benzinkútnál kerestek fedezéket.

Mindkét férfi megsebesült a karján, Chavezt a nyakszirtjén is találat érte. A Reuters munkatársai igazolták magukat, hogy újságírók. Pénteken a CNN amerikai hírtelevízió afroamerikai munkatársát vették őrizetbe kamerával a kezében Minneapolisban.
A Sajtószabadság Riporterek Bizottsága (RCFP) nevű washingtoni nonprofit szervezet a The New York Times című napilap szerint mintegy 10 olyan jelentést kapott, amelyek szerint a tüntetések alatt újságírókat fenyegettek vagy rájuk is támadtak.

A virginiai Richmondban második éjjel ostromolták a tüntetők a rendőrkapitányság épületét, a rendőrök sorfalat álltak szombat éjjel az épület körül.
Los Angeles polgármestere, Eric Garcetti közölte, hogy a kaliforniai kormányzó 500-700 nemzeti gárdistát vonultat fel a városban. Tüntetők rendőrautókat gyújtottak fel, boltokat fosztogattak, és összecsaptak a rendőrökkel. Péntek éjjel több száz embert vettek őrizetbe. Gavin Newsom kaliforniai kormányzó a szombati erőszakos tüntetések után szükséghelyzetet rendelt el Los Angelesben.
Az AP amerikai hírügynökség adatai szerint szombatig 17 amerikai városban közel 1400 embert állítottak elő, ez a szám vasárnapra feltehetően tovább nőtt, mert szombaton is folytatódtak a tiltakozások.
Egy vatikáni bíboros felszólította az amerikai lelkipásztorokat, lépjenek fel a nyugalom érdekében az erőszakos tüntetések ellen.
A ghánai származású Peter Turkson, aki társadalmi igazságossággal és a fejlesztéssel kapcsolatos ügyekért felelős a Vatikánban, kijelentette, hogy Floyd halála "szégyenletesen embertelen és nagyon szomorú volt". A vasárnapi miséken felolvasandó, a Twitteren közzétett üzenetében a bíboros hangsúlyozta: "ne súlyosbítsuk a történteket, ne szennyezzük be Floyd emlékét erőszakkal".

Az amerikai katolikus egyház vezetősége határozottan elítélte Floyd meggyilkolását hangsúlyozva, hogy a fajgyűlölet "valóságos veszély, amellyel szembe kell szállni".
Atlanta polgármestere, ahol szintén tömegtüntetések vannak, azt üzente a tüntetőknek: "ha a múlt éjjel tüntetni voltak, a jövő héten valószínűleg Covid-19-tesztre lesz szükségük".
Keisha Lance Bottoms szombat este figyelmeztetett: "még mindig világjárvány van Amerikában, amelynek a színesbőrűek közül többen esnek áldozatul".
Az Egyesült Államokban vasárnap délelőttig több mint 1,77 millió embert diagnosztizáltak a SARS-CoV-2 nevű vírussal, a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe 103 781 ember halt bele, és 416 461-en gyógyultak meg a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.