2024. április 19., péntek

Európa: lassan beindul a kultúra és a szórakoztatóipar

A kijárási korlátozások fokozatos kivezetésében Európában rákerült a sor arra az ágazatra, amelyet a legsúlyosabban érintett a járvány: a szórakoztatóiparra és a kultúrára.

Az egyik legfontosabb kihívás, hogyan lehet úgy megnyitni - például a német-francia határon található óriási vidámparkot, az Európa-parkot - hogy a vendégek megfelelő távolságot tartsanak.

Hasonló kérdések merülnek fel Bécs patinás vidámparkjában, a közelmúltban megnyitott Práterben is: a távolságtartás miatt csökkentett számú fizetővendég fedezi-e a működés költségeit? Ráadásul ezért a megcsappant bevételért is meg kell dolgoznia a vállalkozásoknak: meg kell győzniük a vásárlókat, hogy garantálni tudják a biztonságukat.

Spanyolország Murcia tartományában nyitott meg az első mozi, az Almenera. A filmszínházak megnyitása tartományi hatáskör, ezért nem is egyszerre történik az országban. Az Almenera harminc százalékos kihasználtsággal kezdi működését, és mivel nincsenek új filmbemutatók, ezért a lezárás előtti utolsó filmeket vetítik.

Újraindulnak a múzeumok és a képzőművészeti tárlatok is. Többek között a párizsi Louvre és a New York-i Metropolitan gyűjteményéből látható kétszáz barokk remekmű Torinóban: a kiállítást csak kisebb csoportok látogathatják, kötelező maszkviselés mellett.