2024. április 19., péntek

Hoti megszüntetné a kedélyborzoló intézkedéseket

Eltörölné Avdullah Hoti azokat a határozatokat, amelyek a Belgráddal folytatandó párbeszédet akadályozzák.

A Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) politikusa, aki egyben az új koszovói miniszterelnök-jelölt, közösségi oldalán reagált az Albin Kurti vezette kabinet intézkedésére. A vasárnap életbe lépő szabályzat megtiltja azon áruk behozatalát Szerbiából, amelyeken célországként nem Koszovó Köztársaság szerepel. 

A távozó kormány intézkedései nem az előrelépésben segítik az országot, hanem csapdához vezetnek. Barátaink segítségével a párbeszéd folytatását kell támogatnunk – írja Hoti Facebook bejegyzésében.

Kurti döntése értelmében Pristina április elsejétől visszavonta a szerbiai és a bosznia-hercegovinai termékekre kirótt védővámokat, azzal, hogy Szerbia esetében a kölcsönösség elvét alkalmazzák.

Vasárnap (május 31-én) az új intézkedés életbe is lépett, nem léphették át a határt azok a teherjárművek, amelyek úti dokumentumaiban nem Koszovó Köztársaság, mint célország szerepelt.

Az Albin Kurti vezette kabinet márciusban bukott meg, két hónappal a beiktatását követően. Hashim Thaçi koszovói elnök Avdullah Hoti miniszterelnök-helyettest kérte fel, hogy alakítson kormányt, a tavalyi választásokon második helyezett Koszovói Demokrata Szövetség is Hotit várja a kormány élére.