2024. április 25., csütörtök

Brnabić: Pristina intézkedéseinek köze nincs a reciprocitás elvéhez

Szerbia továbbra is diplomáciai eszközökkel próbál harcolni, ahogy az eddigi intézkedések esetében is tette – jelentette ki Ana Brnabić szerb kormányfő, az újabb koszovói intézkedésekre reagálva.

Mint mondta, meggyőződése, hogy Mindazok az országok, amelyek a jogállamiság és a megállapodások tiszteletben tartását szorgalmazzák, elítélően nyilatkoznak majd a pristinai szabályzásokról.

Ana Brnabić elmondta, Koszovóból jelezték ugyan, hogy Szerbia esetében a vámok kapcsán a reciprocitás elvét fogják alkalmazni, meglátása szerint viszont a jelenlegi intézkedésnek köze sincs a reciprocitás elvéhez.

– Szerbia a múltban és a jelenben is minden kereskedelmi aktust a CEFTA megállapodással összhangban folytat le a déli tartománnyal. Pristina tehát nem nevezhet a reciprocitás elvének olyan intézkedést, ami szembe megy a CEFTA szabadkereskedelmi megállapodásával, amelyet Pristinában is aláírtak – húzta alá a szerbiai miniszterelnök.

Mint arról korábban beszámoltunk, Pristina csak azokat az árukat engedi be Szerbiából, amelyeken célországként Koszovó Köztársaság szerepel. Mindemellett, a szerbiai árut szállító járműveknek külön engedéllyel kell rendelkezniük.

Vasárnap délelőtt az új intézkedés értelmében a Merdare adminisztratív határátkelőnél egy Közép-Szerbiából árut szállító teherjárművet visszafordítottak.