2024. április 20., szombat

Vajdaságnak további fejlesztésekre van szüksége

Megtekintette a gyorsvasút Belgrád és Ópázova közt épülő szakaszát Aleksandar Vučić

2024-ig befejeződik a Belgrád-Budapest gyorsvasút teljes szakaszának építése, amely lehetővé teszi majd, hogy az utasok kevesebb mint három óra alatt megtegyék az utat a két váos között – jelentette ki Aleksandar Vučić szerb államfő szombaton.

Vučić és Csen Bo, a Kínai Köztársaság belgrádi nagykövete megtekintette ma a Belgrád–Ópázova épülő szakaszát, melyen a kínai China Railway International és a China Communitacions Construction Company munkásai dolgoznak. 

A projektummal kapcsolatban az államfő megjegyezte, a jelenleg épülő szakaszt az év végéig befejezik, jövő márciusban pedig a Belgrád-Ópázova vonalon elindulhat a közlekedés.

– Jövő év augusztusáig befejeződnek a Belgrád-Újvidék szakaszon végzett munkálatok, majd 2024-ig meg kell építeni a vasútvonalat Újvidéktől Szabdkáig. Várhatóan ugyanakkorra a magyar oldalon is eljutnak a munkálatok végére, egészen a határig – fejtette ki Aleksandar Vučić.

Csen Bo Kína belgrádi nagykövete a Belgrád-Budapest gyorsvasút jelentőségét hangsúlyozta, kiemelte, ez a projektum az egyik legfontosabb részét képezi az Egy öv, egy út, vagyis az új selyemút gazdasági kezdeményezésnek. Rámutatott, a járvány alatt Szerbiában nem maradt abba egy olyan projektum sem, amelyben Kína részt vállalt. Mindezzel Kína hozzájárul Szerbia gazdaságának gyorsabb talpraállásához, további alapot teremtve a két ország közötti sikeres együttműködéshez a jövőben is.

Az államfő a további projektumokról szólva azt is elmondta, hogy Szerbiában jelenleg is folynak a munkálatok az autóút négy különböző szakaszán, továbbá kilátásba helyezte a gyorsvasút kiépítésének lehetőségét Belgrádtól Nišig, majd a Ništől Preševóig tartó vonalon.

– Minderre akkor lesz lehetőség, ha jó gazdasági mutatókkal fogunk rendelkezni – jegyezte meg.

A gazdaságról szólva hozzátette, 16,6 százalékkal esett vissza a gazdasági aktivitás Szerbiában a koronavírus-járvány alatt, ami nem volt váratlan. Az első negyedévben a GDP növekedése 5,2 százalék volt, ami az államfő meglátásai szerint nem ad okot panaszra.

– Szerbia az elmúlt két negyedévben, gazdasági növekedés szempontjából első európában, a GDP-t tekintve pedig több Európai Uniós országot is maga mögé szorított – értékelte az államfő.

Újságírói kérdésre válaszolva arról is beszélt, leginkább az ország déli körzeteiben van szükség további befektetésekre, de Vajdaság egyes városaiban is nagyobb fejlesztésekre van szükség. Zombor, Nagykikinda, Nagybecskerek, Verbász, Palánka mindenképpen fellendítésre szorul, mondta az államfő.