2024. március 29., péntek

Utódok nélkül hiába dolgozunk

Nyugat-Bácskában járt Ana Brnabić szerb kormányfő

Ana Brnabić szerb kormányfő pénteken meglátogatta a szilágyi Duga óvodát, amely az apatini Pčelica Gyermekintézmény része. Összesen 16 millió dinárt fektettek az óvoda felújításába, melyből 5 milliót Apatin község, 11 milliót pedig Szerbia kormánya fedezett.
– Célunk, hogy több gyermek szülessen, mert ha nincsenek utódok, hiába dolgozunk – nyomatékosította a kormányfő.

Ana Brnabić a szilágyi óvodában (Fotó: Beta)

Ana Brnabić a szilágyi óvodában (Fotó: Beta)

Kiemelte, a szerb kormány korábbi években az oktatásra és az óvodai nevelésre összpontosított, aminek a jövőben is elsőbbséget kell élveznie.
– Folyamatosan növeljük az óvodai intézményekben a dolgozók fizetését. Az elmúlt években 44 százalékkal sikerült megemelnünk bérüket – mondta Brnabić.

A kormányfő hangsúlyozta, külön figyelmet fordítottak azokra az óvodai intézményekben dolgozókra, akiknek nem volt állandó munkaszerződésük. Tavaly december óta mintegy 2800 emberrel kötöttek meghatározatlan időre szóló szerződést. Megemlítette továbbá a gyermekek általános iskolákba és óvodai intézményekbe történő elektronikus beíratásának lehetőségét is, ami március óta működik.

A kormányfő ellátogatott az apatini hajógyárba is, amelyet tavaly privatizáltak egy sor sikertelen kísérlet után. A gyárat 50 év után először újították fel. Az üzem ismét munkavállalókat vesz fel, jelenleg 20 főt foglalkoztat, de a jövőben szeretnék ezt a számot 400-ra növelni. Brnabić bejelentette, a kettős oktatási rendszer szeptemberben kezdődik meg az apatini műszaki középiskolában, ami gyakorlati támogatást nyújt a hajógyár számára.

A szerb kormányfő ezután a zombori központ felújítási munkálatait tekintette meg.