2024. április 18., csütörtök

Visszairányított teherautó

Vasárnap reggel a Merdare adminisztratív határátkelőnél nem tudott átkelni egy Közép-Szerbiából árut szállító kamion – írja az RTS. Az eset arra enged következtetni, hogy a koszovói kormány által meghozott új intézkedések már életbe is léptek.

Az új szabályzások értelmében Koszovó területén tilos minden dokumentum használata melyek Koszovó függetlenségét vagy szuverenitását tagadó elemeket tartalmaznak. Azok a termékek, amelyeknek kísérő dokumentációján nincs feltüntetve a Koszovó Köztársaság elnevezés nem léphet be az országba. Mindemellett, a szerbiai árut szállító járműveknek külön engedéllyel kell rendelkezniük.

Ivica Dačić szerb külügyminiszter szerint Priština döntése elfogadhatatlan Szerbia számára, egyúttal a párbeszéd leállását is jelenti.

-Nem folytatjuk a párbeszédet amíg a Szerbiára rótt vámokat nem törlik el. Az intézkedés elfogadhatatlan, a párbeszéd leállását jelenti, ugyanakkor brüsszeli és az Európai Unió által garantált megállapodások tagadását is” – jelentette ki Dačić az RTS-nek.