2024. április 25., csütörtök

Óbecse a legtranszparensebb község

Nőtt a szerbiai községek átláthatósága 2020-ban, állapította meg a  Transzparencia Szerbia civil szervezet.

A korrupció ellen harcoló szervezet idén is górcső alá vette a községeket átláthatósági szempontból, és megállapította, hogy idén Óbecse, Novi Pazar és Zombor érte el a legmagasabb értéket.

Az előző évhez viszonyítva javultak ugyan a számok, az átlag mégis messze elmarad az ideálistól, értékelték a szervezet munkatársai a kutatás eredményeit.

A Transparencia elsősorban az internetes oldalak tájékoztatását, az információkhoz való hozzáférés lehetőségét, valamint a képviselő-testület munkájával, a költségvetéssel, a közvitákkal és a közvállalatokkal kapcsolatos eljárások átláthatóságát vizsgálta.

A kutatók 87 szempontot vettek figyelembe, a végeredmény 0 és 100 közötti érték lehet. Ebből Óbecse értékelése 83 pont lett a tavalyi 38-cal szemben. Nem sokkal marad el Novi Pazar (82) és Zombor (80) sem. A dicstelen utolsó helyet az értékeltek között Jagodinának “sikerült” megtartania 21ponttal.

A Transparencia Szerbia programigazgatója, Nemanja Nenadić elmondta, az átlagos értékelés 40-ről 46 pontra javult egy év alatt. Úgy értékelte, a számokban kimutatható enyhe javulásnak is örülni kell, hisz ez azt jelzi, az önkormányzatok igyekeznek a lakosság felé nyitni, annak ellenére, hogy az átláthatóságot érintő szabályok nincsenek átfogó, törvényes keretek közé sorolva.

Zlatko Minić a szervezet kutatócsoportjának koordinátora úgy nyilatkozott, az említett értékek nem feltétlenül jelentik azt, hogy egy önkormányzaton belül a korrupció kisebb, vagy nagyobb mértékben van jelen, de azt mutatják, hogy a községek döntéshozói és a velük dolgozók felismerték a nilvánosság felé fordulás jelentőségét.