2024. április 25., csütörtök

Maszkban és kesztyűben a volán mögött

Szigorú óvintézkedések közepette szerezhetnek jogosítványt az új tanulók

A rendkívüli állapot megszűnése után május elején újraindult az élet az autósiskoláknál is. A tanulók folyamatosan kapják az időpontokat az elmaradt elméleti és gyakorlati vizsgákra. A megfelelő higiéniai szabályokat betartva védőmaszkban, valamint rendszeres fertőtlenítés közepette oktatják a diákokat.

(Illusztráció: pixabay.com)

(Illusztráció: pixabay.com)

Munkájukban sok változás történt a vírus terjedésének megakadályozására irányuló intézkedésekkel összhangban. Gergely Tibor, a temerini Gergelj autósiskola vezetője elmondta, hogyan működik az iskola másfél hónap kimaradás után.

– Május elején muszáj volt elkezdenünk dolgozni, a tanulók is türelmetlenek voltak, illetve nekünk, oktatóknak is hatalmas kiesést jelentett az előállt helyzet. Másfél hónapig egyáltalán nem dolgoztunk, nem szerveztünk vizsgákat, emellett az elméleti és a gyakorlati képzéseket is felfüggesztettük. Sok tanulónál megszakadt az oktatás, és mivel nagy az érdeklődés, ezért több munkánk van, mint általában – mondta Tibor.

Annak ellenére, hogy lassan rendeződik a helyzet, szigorúan betartják az előírt óvintézkedéseket, több változást is bevezettek az oktatásba.

– Az elméleti oktatásban nyolc fő lehet egyszerre a teremben – az előadó és hét tanuló –, mivel a tanulókénti négy négyzetmétert meg kell tartanunk. Az elméleti felmérésen viszont két oktató van jelen, így csak hat tanulónak van lehetősége egyszerre vizsgázni. Arra vonatkozóan, hogy mikortól lehetnek többen a teremben, egyelőre nincsenek információink. A gyakorlati oktatást és a vizsgákat nem korlátozták. Teljesítünk minden egészségügyi feltételt. Egyedül a távolságtartás nehéz az autóban. Minden oktató és tanuló kötelezően maszkot és kesztyűt visel. A jármű fertőtlenítését minden tanuló után elvégezzük. Áttöröljük a kilincseket, a kormányt és a sebességváltót, illetve minden óra után kiszellőztetjük az autót – tájékoztatott az oktató.

A Miss Plus Autósikola oktatója szerint a járványhelyzet nemcsak rájuk hatott negatívan, hanem az egész társadalomra.

– A vírus miatt sokan elveszítették munkájukat, szerencsére mi újra tudtunk indulni. Ugyan márciusban leálltak a vizsgák és ezzel párhuzamosan az oktatás is, a tanulóknak lehetőségük volt otthonról egyedül tanulniuk, de úgy gondolom az mégsem ugyanaz, mintha mi itt az órán mindent elmagyarázunk nekik. Most újraindult a rendszer, napról napra újabb tanulók jelentkeznek – mondta Zdravko Petrović.

Az autóiskolák szakemberei elmondták, azoknak, akiknek próbaengedélyük van, mellettük az autóban csak három utas lehet, este 11-től másnap reggel 6-ig pedig nem vezethetnek. A 19. életévüket betöltött személyek próbaengedélye két évig érvényes. Aki viszont 19 éves kora előtt vizsgázik, annak 21 éves koráig kell próbaengedéllyel vezetnie. A friss jogosítványúak nem vezethetnek 80 kilowattnál erősebb járművet egyedül, erre csak abban az esetben van lehetőség, ha egy olyan idősebb családtag ül mellettük, akinek legalább ötéves vezetési tapasztalata van.