2024. április 23., kedd

Mindenki szépülni akar

A rendezvények és ünneplések elmaradásával sok jövedelemtől esnek el a szépségiparban dolgozók – Új szolgáltatások születtek a korlátozások alatt

Az emberek világszerte heteket töltöttek otthonuk falai között a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási tilalomban. Az idő lassan múlt, a hajunk és körmeink gyorsan nőttek, a fodrászatok, a kozmetikai szalonok és az edzőtermek pedig zárva voltak. A közösségi oldalak használóinak bejegyzései alapján nők és férfiak igen nagy számban találták meg a konyhafiókban lapuló, messze nem professzionális, kopott házi ollókat, gyakorlatlan kezek vágtak siskákat, tépkedtek szemöldököt. Kisebb-nagyobb sikerrel. Nem is csoda tehát, hogy az újranyitást követő napokban a polgárok szinte ellepték a szépészeti szalonokat, szabad időpontokért versengve egymással, hogy kedvenc kezeléseikre helyet foglalhassanak.

Az enyhítések bevezetését követően számos korlátozást vezettek be a szalonokba a járvány továbbterjedésének megfékezése céljából. Ezekhez nemcsak a magánvállalkozóknak, hanem a vendégeknek is hozzá kellett szokniuk. Riportunk készítésekor arra voltunk kíváncsiak, hogyan tudtak a szépségiparban dolgozók az új feltételekhez igazodni.

Baranyi Imrét, az Unisex fodrászszalon tulajdonosát nem kell bemutatnunk, szabadkai fodrászatát szinte minden hölgy ismeri, családok generációi évek óta az ő szolgáltatásait keresik.

– Nálunk mindig tömeg van, jönnek-mennek az emberek. Mindez a háborús időszakra emlékeztető módon egyik pillanatról a másikra megszűnt. Az elején még magunk sem tudtuk, hogy mit vegyünk komolyan, mindannyiunkban kettős érzések voltak. Sokan ránk írtak, hogy vagyunk, érdeklődtek a szalonunk működéséről. Rengetegen jöttek haza külföldről, egy vendéget például meg kellett kérnem arra, hogy távozzon, mert a határ átlépését követően nem vonult karanténba. A kuncsaftok egy része a bezártság ideje alatt maga nyírta le a siskáját, a gyerekeket és a férfiakat a feleségek és az édesanyák vették kezelésbe. Volt olyan, aki csak a kikevert hajfestéket kérte tőlünk és otthon festette be a saját haját. Nagyon nehéz volt ez a 7-8 hetes bezártság, minden bizonytalan volt, mert nem tudtuk mire számíthatunk a járványt követően. Mostanra már visszaállt a régi munkarend, azzal a különbséggel, hogy kihúzódott a munkafolyamat, mert csak 2–3 vendéget fogadhatunk egyszerre. Nem könnyű így dolgozni, a szabad időpontra így akár 2–3 hetet is várnia kell a kuncsaftoknak, telt ház van. A maszk és a kesztyű használata ajánlott, a bejáratnál lábtörlőt és fertőtlenítőszert helyeztünk el, akárcsak a toalettbe, padot tettünk a szalon előtt várakozóknak. A vendégek érkezés előtt is érdeklődnek az óvintézkedésekről, körülbelül 80 százaléka be is tartja azokat – nyilatkozta lapunknak Baranyi Imre.

Esküvők, ballagások, keresztelők, elsőáldozások, bérmálkozások maradnak, illetve tolódnak el a járvány okozta helyzet miatt. A szépségiparban dolgozóknak általában pont ez az időszak a legjövedelmezőbb, világszerte a szépészeti szolgáltatásokat nyújtó szakemberek jelentős bevételtől esnek el most.

– A fent felsoroltakból jelenleg egy sincs, viszont kivételt képeznek a menyasszonyok, most is lesz egy hölgy, aki megtartja az esküvőjét. Április végén volt három menyasszonyunk és számos augusztusi időpontra kértek foglalást, még a hétköznapokra is – mondta a fodrász.

Harmat Haskó Anita, a H&H beauty szépségszalon tulajdonosa, és az annak keretében működő szabadkai és hajdújárási H. Anita Makeup and Lashes szalonok sminkese, ahol a sminkelésen kívül szemöldökszedéssel, festéssel és szempillaépítéssel foglalkozik. Mint azt lapunknak elárulta, az utóbbi időben kevés hölgy kér tőle professzionális sminkelést.

– A május szokott lenni a legforgalmasabb hónap a sminkes szakmában. Jelen pillanatban úgy tudjuk, hogy az esküvők és a ballagások elmaradnak, vagy későbbi időpontra csúsztatták ezeket a fontos eseményeket. Reméljük, akkor bepótolhatjuk ennek a kiesésnek egy részét. A karantén végével úgy látom, mindenki igényli a szépítkezést, már csak azért is, mert jó otthonról kicsit kimozdulni és társalogni. Szerencsére a kuncsaftjaim megbíznak bennem annyira, hogy nem kezelték magukat otthon és inkább hagyták, hogy kinőjön a szemöldökük, mintsem, hogy kárt tegyenek az eddig elért munkában – mondta Haskó Harmat Anita.

A szünet alatt Anita férje vállalkozását segítette, mint mondja, sok volt ez a munka nélküli időszak.

– Sütöttem, főztem a rendkívüli állapot idején, de hiába voltam otthon tevékeny, mégis haszontalannak éreztem magam – meséli.

A fiatal vállalkozónőnek az újranyitás után számos szabályt és ajánlást kell betartania.

– Kiírtam a közösségi oldalra, hogyan kell követni a szabályokat. Kézfertőtlenítőket helyeztünk ki, antibakteriális szappant tettem a mosdóba, a törölközőt papírtörlőkendőre cseréltem, az ajtó elé fertőtlenítőbe áztatott lábtörlő került, illetve maszkot és kesztyűt használok. Több időt hagyok magamnak a munka elvégzésére, így kényelmesebben és nagyobb odafigyeléssel tudok dolgozni a vendégekkel. Nem volt nehéz az újdonságokat megszokni. A vendégeim közül érkezés előtt sokan rám írnak és érdeklődnek az óvintézkedésekkel kapcsolatban. Korábban 14-en is bejelentkeztek szombati sminkelésre, most szombaton viszont egy menyasszony igényelte ezt a szolgáltatást. Maszkban sminkelni nem könnyű, de megoldjuk. Az ecseteket eddig is folyamatosan fertőtlenítettem, így ez most sem változott – részletezte a szakember.

Harmat Ildikó, a H&H beauty szépségszalon keretében működő Harmat Ildikó Kozmetika vezetője elmondta, hogy az újranyitás után leginkább a cukorpasztás szőrtelenítést igénylik, de ezen kívül hagyományos és aromaterápiás arckezelésre, arctisztításra, arcmasszázsra, szemöldök- és szempillafestésre, szempillaliftingre is kérnek időpontot, valamint az infra hőpaplanos testkezelésre is tömegesebben jelentkeznek, mert a karantén után mindenki fogyni szeretne.

– Nehéz volt az elmúlt pár hónap munka nélkül, különösen azért, mert nagyon szeretem, amit csinálok. Hiányzott az emberekkel való beszélgetés, és a bevétel hiánya is érződött. A bezártság alatt a kertet szépítgettem. A nyitás után tömegesen jelentkeztek, szinte alig akadt szabad időpontom, most pedig visszatértünk a rendes kerékvágásba. Arcmaszkban és kesztyűben dolgozok, állandóan fertőtlenítem a kezem és igyekszem nem túl közel hajolni a vendégekhez. Ha a vendég megérkezik, akkor mindig kezet fertőtlenít. Azelőtt is minden eszközt fertőtlenítettünk és most is. Minden kuncsaft terminusa között 15 perces szünetet hagyok, hogy kiszellőztessek, és mindent áttöröljek. A vendégek nem találkoznak egymással, ha esetleg valaki késve vagy korábban érkezne, akkor őt megkérjük, hogy a kertben várakozzon, ahol kellemes időt tölthet el – részletezte a kozmetikus.

Toldi Viktória már másfél éve hűségesen jár Harmat Ildikóhoz és Haskó Harmat Anitához, mint mondta, már nagyon várta az újranyitást, az elsők között jelentkezett be szolgáltatásaikra.

– Leginkább a két szakember kedvessége és a hangulat miatt szeretek hozzájuk járni, természetesen a szolgáltatásokkal is elégedett vagyok. Szemöldökszedésre, festésre járok ide, illetve gyantáztatásra. A bezártság ideje alatt saját magam próbáltam bepótolni ezeknek a szolgáltatásoknak a hiányát. Az óvintézkedéseket itt betartják, nem félek a fertőzés lehetőségétől, mert minden szabályt és ajánlást betartanak és én is tartom magam az előírásokhoz – osztotta meg tapasztalatait a kuncsaft.

Kunyi Farkas Klaudia, alizetics női- és kismamatorna-szakoktató, az Anahitas – a nők és kismamák gondozója Egyesület alapítója és elnöke a korlátozások ideje alatt igyekezett előnyére fordítani a helyzetet. Online edzéseket szervezett és vlogot is indított a közösségi oldalán, ezzel több érdeklődőre tett szert és a tavaszi alakformálás sem maradt el. Szolgáltatásai között személyi edzések, szülésfelkészítő kismama-tornaórák, intimtorna, alakformáló női torna, fitnesz-séta szerepel, és baba-mama tornát is tart.

– A kényelmet nagyon könnyű megszokniuk az embernek. A rendkívüli állapot alatt otthonról folyt a munka, illetve az edzések, ezért közvetlenül az órák után egyszerűbb volt a nappaliból mindjárt a zuhany alatt felfrissülni, és az autót sem kellett igénybe venni ahhoz, hogy eljussanak a terembe. A személyes találkozás és a terem adta kellemes környezet viszont szinte mindenkinek hiányzott. Mivel ez a helyzet kihozta belőlünk a lehetőségek felismerését, ami során az online világ felé is nyitottunk, ezért a teremben tartott élő órák mellett immár online is csatlakozhatnak a tornázni vágyó hölgyek, melynek köszönhetően néhány taggal bővült a csapat. A vlogok azzal a céllal készülnek, hogy átadjam azt, amit képviselek, vagyis az egészséges életmódot. Az évek során szerzett tapasztalatok megosztása buzdításként szolgál azok számára, akik szeretnének változtatni az eddigi életmódjukon, mert meglátásom szerint egyre többen ismerik fel, hogy erre szükség van, így igényt is tartanak némi útbaigazításra. Ha személyesen keresnek fel, akkor egyéni tanácsokkal látom el az érdeklődőket – részletezte Kunyi Farkas Klaudia.

A szakoktató elmondta, hogy a hozzá járó hölgyek szinte teljes létszáma kitartóan mozgásban tartotta magát a kijárási tilalom ideje alatt is, a jelenlegi szigorításokhoz pedig mindenki simulékonyan igazodik.

– Nagyobb hangsúlyt fektetünk a higiéniára. Már a helységbe történő belépéskor a lábbelit és a kezeket is fertőtlenítjük. Mindenkinek saját törülközője van, amit a fertőtlenített tornaszivacsra helyez. Mivel eloszlik a csapat online és a teremben, ezért az ajánlott kettő méter távolságot is be tudjuk tartani. A hölgyeknek nincs kifogásuk az új előírásokkal szemben. A tilalom idején is szinte mindenki végig edzett, velem együtt, egy tornaóra sem maradt el a nyári szezonra való felkészülés időszakában. Sőt, még hozzá is adtunk egy kis újítást, amivel még jobban rádolgoztunk az úszógumikra. Hozzá kell tennem, hogy az edzést sosem késő elkezdeni, és nem csak a nyárra kell fittnek és karcsúnak lenni – mondta Kunyi Farkas Klaudia.