2024. április 25., csütörtök

Görög tengerpart és hazai hegyvidék

Hatalmas az érdeklődés a belföldi turizmus iránt, a külföldi foglalások száma is növekszik

Egyre inkább növekszik az üdülési igény a szabadkaiak körében, állapították meg a helyi utazási irodák vezetői. Június közepéig még nem várhatóak indulások, azonban júliusra, augusztusra és szeptemberre már vannak új foglalások. A szabadkaiak körében, a korábbi évekhez hasonlóan, továbbra is a görögországi tengerpart a legnépszerűbb úti cél.

Tóth Borisz, a Fenix Travel 024 utazási iroda vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy egyes utazási irodák az előszezon áráért cserébe kínálnak júniusi utakat.

– Enyhül a járványügyi helyzet az országban és a régió országaiban is, mindenhol a járvány lecsengését várják, ezért június végétől nem lesz akadálya a külföldi és a belföldi nyaralásoknak. Hallhattuk, hogy hamarosan megnyílnak az Európai Unió határai is, ezért semmi akadálya nem lesz annak, hogy például Horvátországban nyaraljunk. A török állam kormánya is bejelentette, hogy július elejétől várja a turistákat, mert enyhül az ottani járványhelyzet, tehát a későbbiek folyamán Törökországban is üdülhetünk. A nyár közeledtével érdemes nyomon követni a last minute ajánlatokat, mert az utazó 10–15 százalékos kedvezményre számíthat, de akad 20 százalékkal olcsóbb ajánlat is. Egyébként ilyen kínálat már most is van – ajánlotta az utazási iroda vezetője.

Mint mondta, a görögországi szigorítások a következő napokra vonatkoznak, hisz ott már tart a szezon. Igény van az utazásra és megoszlik a lemondások és az újabb foglalások száma.

– Az előírások várhatóan enyhülni fognak június 20-tól. Ez az információ még nem biztos, de a szakemberek ettől a dátumtól számítanak a szigorítások enyhítésére. A kereslet Görögországra egyelőre még a megszokottnál kisebb, de ez nem csak arra az üdülőhelyre vonatkozik, hanem általánosan minden útvonalra. A turisták június 20-áig minden utazást lemondtak, viszont biztató, hogy a júliusi, az augusztusi és a szeptemberi nyaralásokat nem. Természetesen vannak ezekre a hónapokra szóló lemondások is, azonban elmondhatjuk, hogy új foglalások is akadnak július második felére, augusztusra és legfőképpen szeptemberre. Azok, akik májusban vagy júniusban nyaraltak volna, a nyáron el fognak jutni a tengerpartra. Igény van rá – mondta Tóth Borisz.

A hazai utazási lehetőségek iránt tömeges a kereslet.

– A belföldi nyaralást illetően elmondhatjuk, hogy az utalványokat több százezren megkapták, ezért is egyértelmű, hogy sokan fogják Szerbiát választani úti célul. A leglátogatottabb hazai helyekre, mint amilyen Kopaonik, Zlatibor és Tara, már nem lehet találni szabad helyet. Nem csak az említett hegyvidékek, hanem az egész évben népszerű gyógyfürdők esetében is tömegesebb látogatottság várható – nyilatkozta Tóth Borisz.

Bojana Kalači, a Bojana Tours utazási iroda tulajdonosa lapunknak elmondta, hogy a szabadkaiak mostanában egyre gyakrabban érdeklődnek a görögországi nyaralások iránt.

– A többi ország felé azért kisebb az érdeklődés, mert korábban nem jártak oda annyian, vagy mert a média egyelőre még csak Görögország határainak megnyitását emlegeti. Véleményem szerint júliusban még tömegesebb lesz az érdeklődés a külföldi nyaralások iránt, mint most. Március óta sokan lemondtak a nyaralásról, nem csak a betegségtől való félelem, hanem a járvány okozta anyagi nehézségek miatt is. Sokaknak megváltozott a keresete, így az éves utazásuk kifizetésének üteme is módosult – nyilatkozta az utazási iroda tulajdonosa.

A média számos szabályt és óvintézkedést emleget a Görögországba utazni készülők számára. A szakemberek azt tanácsolják, hogy utazás előtt mindenképpen érdeklődjünk az előírásokról.

– A görög nyaralással kapcsolatos előírásokról sok félinformációt és valótlanságot lehet olvasni, mint például az egy gépjárműben utazók száma. Tudni kell, hogy a szabály miszerint legfeljebb két felnőtt utazhat egy autóban, csak bizonyos esetekre vonatkozik, és feltehetően már nem lesz érvényben mire a szerbiai utazók elindulnak üdülni. Az utazási biztosításokkal kapcsolatban is sok kérdés merült fel. Az utazási irodánkban megkötött egészségügyi biztosítás fedezi az orvosi vizsgálat költségét, amennyiben megállapítják, hogy a beteg koronavírussal fertőződött meg, akkor annak gyógyítását a görög állam fedezi – magyarázta Bojana Kalači.