2024. április 20., szombat
ÓBECSE

Hét év alatt kétmillió dinár ment pártkasszákba

Csaknem kétmillió dinárral ajándékozták meg a politikai pártokat 2012 és 2018 között az óbecsei polgárok, ebből a legtöbb pénz a Demokrata Párthoz (DP), a Szerbiai Szocialista Párthoz (SZSZP) és a Szerb Haladó Párthoz (SZHP) került – derült ki a Szerbiai Oknyomozó Újságíró Központ (CINS) jelentéséből. Az említett pártok éves pénzügyi jelentéseinek az adatai szerint a község adományozói 850 ezer dinárral támogatták a DP-t, 962 ezer dinár került az SZSZP kasszájába, az SZHP pedig 160 ezer dinárt könyvelhetett el.

Az óbecsei önkormányzat elég jól teljesített, de még sok lehetősége van a javulásra (Fehér Rózsa felvétele)

Az óbecsei önkormányzat épülete (Fehér Rózsa felvétele)

A Tisza túloldalán, Törökbecsén ugyanebben a periódusban 1,9 millió dinár landolt a pártoknál, ebből a DS-nek 525 ezer, az SZSZP-nek 710 ezer, az SZHP-nek pedig 650 ezer jutott. A szenttamásiak ezekben az években 84 ezer dinárral támogatták a DP-t, 519 ezerrel az SZHP-t és 1,240 ezerrel az SZSZP-t.

A CINS beszámolója szerint a topolyaiak csaknem 2,6 millió dinárt utaltak pártszámlákra, Zsablyán pedig ez az összeg 3,7 millió dinárt tett ki. Szerbia polgárai az említett egykori és jelenlegi hatalmi pártoknak hét év alatt összesen 1,5 milliárd dinárt adományoztak, ennek csaknem harmadát (451 ezer dinárt) belgrádiak utalták át a pártok számláira.