2024. március 28., csütörtök

Újrakezdés az Izidában

A rendkívüli állapot nem volt könnyű időszak a sérült emberek számára – Részt vettek a faluszépítési akcióban

A rendkívüli állapot idejére a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület napközije is bezárt, mert a fogyatékkal élő gyerekek és fiatalok a fokozottan veszélyeztetett kategóriába tartoznak. Az élet most újraindul az Izida székházában, azonban a mögöttük álló időszak nem volt könnyű, számolt be lapunknak Papp Julianna, az Izida elnöke.

– A távoktatás sikeresen működött az Izida felhasználói esetében. Mindenki kapott feladatokat, amit a pszichológusunk készített el számukra. Ezt szükség esetén lefordítottuk és továbbítottuk. Nem az internet segítségével, ahogy terveztük, hanem kinyomtattuk, és az egyik munkatársunk házhoz szállította. A kész feladatokat pedig visszahozta, így nyomon tudtuk követni fiataljaink otthoni aktivitását. Elmondható, hogy felhasználóink rendszeresen dolgoztak, kisebb-nagyobb kimaradásokkal, de összességében elégedettek vagyunk a távoktatás megvalósulásával. Másrészről viszont azt kell mondanom, hogy a rendkívüli állapot ideje alatt a sérült emberek nem kapták meg a kellő figyelmet. Minden egyes estben a szülőknek, vagy a velük foglalkozó egyesületeknek kellett közbenjárni, hogy megkapjanak olyan egyszerű dolgokat, mint pl. a kijárási engedély. A juttatások sem úgy működtek országos szinten, ahogy kellett volna – számolt be az elnök.

A rendkívüli helyzet lezárásával az Izida is megkapta az engedélyt, hogy újra kinyissa kapuit a felhasználók előtt. Folytatni szeretnék a tervezett aktivitásaikat, kisebb-nagyobb változtatásokkal, fogalmazott Papp.

– Idáig a fiataljaink önállóságra nevelése, képességeik növelése volt a célunk. Ez továbbra is megmaradt, de a mögöttünk álló események tükrében arra is nagy hangsúlyt fektetünk, hogy itt jól érezzék magukat. Sok helyen hiányzik az odafigyelés, gyengédség, amire ezeknek a fiataloknak nagy szükségük van. Szomorú esetek is történtek ebben az időszakban, a bezártság pedig negatívan hatott rájuk – tudtuk meg az elnöktől.

Az újrakezdéshez szükséges bizonyos előírásoknak megfelelni, ezért az Izida 50 szájmaszkot vásárolt, a Komunál Közvállalat pedig minden csütörtökön fertőtleníti az épületet. Fertőtlenítőszereket helyeztek el a bejáratoknál és gyakorivá teszik a kézmosást, tudtuk meg Papptól.

Az Izida napközis foglalkozása a hagyományos, sorrendben 12. faluszépítési akcióval kezdődött. Az intézmény üvegházában a felhasználók virágokat neveltek, amelyekről a rendkívüli állapot ideje alatt az Izida dolgozói gondoskodtak. A virágok és palánták nagy részét sikerült eladni, a többit pedig felajánlották a falunak, mondta el az elnök.

– Egy kis kieséssel folytatódik a munka az üvegházunkban, ami nagyon jó, mert a felhasználóink már nagyon várják. Természetesen hiányzott nekik a találkozás egymással, a barátkozás, ami jó, mert egy olyan csoport jött össze, ahol nemcsak ránk, hanem egymásra is számíthatnak. Az üvegházban termesztett virágokból minden évben biztosítunk egy mennyiséget a helyi közösség számára. Ezzel szeretnénk a falut megszépíteni. Az újrakezdést most ezzel az akcióval indítottuk, helybeli felhasználóinkkal közösen virágokat ültettünk Bácsfeketehegy központjában – számolt be Papp, majd végezetül arra kérte az embereket, hogy ne vigyék el az Izidás fiatalok által kiültetett virágokat.

– A fiatalok féltő gonddal nevelgetik ezeket a virágokat, és aztán jó szándékkal kiültetik őket, hogy szebbé tegyék a falut. Épp ezért megérdemelnék, hogy tiszteljék a munkájukat és hagyják ott a virágokat, ahová elültették – fogalmazott az elnök.