2024. április 26., péntek

Egyes zöldségek fele kárba veszett

Ada községben elúszott a fóliasátras termeléssel foglalkozó zöldségtermelők első bevétele

Megszenvedték Adán és Moholon a koronavírus-járványt a fóliasátras termeléssel foglalkozó konyhakertészek, akiket nagy veszteség ért, miután nem tudták időben értékesíteni a zöldségpiacok bezárása miatt a friss zöldsaláta, a retek és a zöldhagyma jelentős részét.

Ugrnov Szilvia (Csincsik Zsolt felvétele)

Ugrnov Szilvia (Csincsik Zsolt felvétele)

A Moholi Konyhakertészek Egyesületének elnöke, Ugrnov Szilvia elmondta, hogy kárba veszett a saláta, a retek és a zöldhagyma fele, ezzel csökkent a termelők első idei bevétele. Megjegyezte, hogy az egyesület a zöldségpiacok bezárását az újbóli nyitásig online piaccal (http:// povrtarimol.org.rs/) igyekezett helyettesíteni, amelyen keresztül legalább a termények egy részét sikerült értékesíteni. Viszont nagyon jól elkelt a palánta, a virág és a méz az online piacon, amelyet a vásárlók és a termelők kérésére továbbra is fenntart az egyesület.

– Azok zöldségtermelők, akiknek volt friss, piacra kész árujuk, nagyon megszenvedték ezt az időszakot, és nagy káruk keletkezett. Azok a termelők, akik rendelkeznek hűtőházzal és elraktározott áruval, vagy eladták a zöldségféléket a bevásárlóközpontoknak, vagy egy-két hónapot késnek az értékesítéssel. Viszont addig, amíg nem nyitottak ki újra a piacok, mindenki nagyon félt, hogy mi lesz a raktározott áruval. A friss zöldségfélét, a zöldsalátát, a retket és a zöldhagymát nem lehet raktározni. Emiatt nagy veszteség érte a termelőket, legalábbis azt az árumennyiséget illetően, amit nem tudtak eladni az online piacon – magyarázta Ugrnov Szilvia.

– Adán és Moholon ez szinte az összes fóliasátras termesztéssel foglalkozó termelőt érintette. Ez a három zöldségkultúra előnövény a paprika és a paradicsom előtt. Ez és a palánta jelenti az első pénzt a termelőnek az új évben. A termelő januárban elveti a retket, vagy ha van lehetősége fűtésre vagy takarásra, akkor még korábban. Az első tavaszi piacokon a retek, a zöldhagyma és a zöldsaláta jelenti az első bevételt a fóliasátras termeléssel foglalkozó termelő számára, a járvány miatt viszont ez elúszott. Nyilván mindenki igyekszik pótolni a hiányt, amit nehéz lesz behozni. Mindenki igyekszik a saját vetéstervét úgy összeállítani, hogy őszre legyen eladható terméke. Remélve azt, hogy az ősz jobb lesz, mint a tavasz, és nem jön vissza a koronavírus. A gazdák főként sárgarépát, zöldséget, krumplit és hagymát raktároznak a hűtőházakban, ahol ezek jól tárolhatók. Viszont az nem mindegy, hogy a piacra szánt terméket márciusban értékesítik, vagy júniusban, mert anyagilag ezt az időszakot át kell vészelni. Az értékesítés szünetelt, de az áru legalább nem ment tönkre, ennyi a pozitívum. A termelőnek azonban a tavaszi munkálatokhoz a befektetést meg kell tennie, hogy elinduljon az éves ciklus. Közben reménykedhet, hogy júniusban eladhatja a terményeit – nyilatkozta az egyesületi elnök.

Ada községben sok mezőgazdasági termelőnek az online piac jelentette a mentőövet, ahol értékesíthették az árujukat. Ugronov Szilvia elmondta, hogy a termelők és a vásárlók is elégedettek voltak az online piaccal, amelyet nagyon dicsértek, és kérték a további működtetését.

– A palántákat jól lehetett értékesíteni az online piacon, amivel én meg vagyok elégedve. A palántáim nyolcvan százalékát magam is az online piacon keresztül adtam el. Mindenki dicsérte, kivéve a zöldsaláta, a zöldhagyma és a hónapos retek esetében. Ezt a három árut nem lehetett akkora mennyiségben értékesíteni, mint a zöldségpiacon, a többi viszont nagyon szépen elkelt. A méhészek nagyon örültek, hogy az online piac megindult, mert ezen keresztül eladták a portékájukat. Előfordult, hogy többet is eladtak, mert mindennap volt online rendelésük, és nemcsak heti két alkalommal árultak, mint a piacon. A virágtermesztők is nagyon örültek az online piacnak, mert nem ment tönkre az árujuk, hiszen szépen el tudták adni. Már kérelmezték, hogy a működtessük tovább az online piacot. Ezt tervezzük, de ez függ a pénzügyi lehetőségeinktől is, mindenesetre igyekszünk beleszorítani az éves költségvetésünkbe. Kutatunk a lehetőségek után, hogy fönn tudjuk tartani a honlapot, és azon keresztül tudjuk működtetni az online piacot. Lehet, hogy nem lesz olyan forgalmas, mint a koronavírus-járvány idején, de az eladók és a vásárlók részéről is van rá igény – közölte Ugrnov Szilvia.