2024. április 23., kedd

Összefogtak a zöldek

Több civil egyesület is támogatja a szenttamási környezetvédőket

A verbászi Alapfokú Bíróság május 26-ára beidézte a szenttamási Ökológiai Mozgalom két tagját, Dragan Kurjačkit és Mirko Paroškit. A szenttamási ökölógusokkal szolidaritást vállalt több civil egyesület, amelyek a bíróság épülete előtt tüntettek.

Több község környezetvédői tiltakoztak a szenttamási Ökológiai Mozgalom ellen indított per miatt (Paraczky László felvétele)

Több község környezetvédői tiltakoztak a szenttamási Ökológiai Mozgalom ellen indított per miatt (Paraczky László felvétele)

Az óbecsei Ekstra-farm vállalat beperelte a szenttamási Ökológiai Mozgalom vezetőségének két tagját, mivel szerintük a mozgalom a február végén szervezett akciója során kárt tett a vállalat tulajdonában lévő, lucernával bevetett területen. A szenttamási zöldek (rövidített nevük: EPOS) akkor négy helyen elzárták az illegálisan épített ülepítőket, amelyekbe az említett vállalat farmjáról származó folyékony sertéstrágyát engedték. A sűrű és bűzlő folyadék az ülepítőkből föld alatti és feletti csatornákon át közvetlenül a Krivaja folyóba került, szennyezve ezáltal a településen áthaladó vizet. Több község környezetvédői tiltakoztak kedden délelőtt a verbászi Alapfokú Bíróság épülete előtt a szenttamási Ökológiai Mozgalom ellen indított per miatt, amely szerintük az óbecsei cég részéről egyszerű bosszúként értelmezhető.

A verbászi Ökológiai Mozgalom elnöke, Ratko Đurđevac a helyszínen elmondta, hogy a szenttamási zöldeket az épület előtt támogatásukról biztosították a szabadkai CEKOR képviselői, a hódsági Ökológiai Mozgalom, a verbászi Lokalna alternetiva és a sóvéi (Ravno Selo-i) Spona egyesület tagjai is. A későbbi beadványok miatt az előkészítő meghallgatást 2020. július 17-ére halasztották.
− Kevésbé volt ma fontos a környezetvédelmi aktivistákkal szemben indokolatlan pert indító eljárás, a szennyezők és a hatalommal rendelkező emberek arroganciája a természet, továbbá az aktív és a környezetükért aggódó polgárok miatt. Kevésbé volt fontos ma az igazságszolgáltatásban való kétség, az állami és más média figyelmen kívül hagyása. Ma azok az emberek voltak fontosak, akik félelem és tétovázás nélkül támogattak egy igazságos és helyes tettet.

A szerény szerbiai környezetvédelmi bírósági gyakorlatban ez újabb jó alkalom az illetékes verbászi bíróság számára, hogy jobban megismerkedjen a környezetvédelmi előírásokkal, azok alkalmazhatóságával a gyakorlatban, a felügyeleti és ellenőrző testületek munkájával, különös tekintettel a civil aktivisták jelentőségére – mondta Đurđevac.