2024. április 20., szombat

Kétmillió dinárt ad Vajdaság Peter Handke könyvének kiadására

Vajdaság költségvetéséből 2 millió dinárt választanak ki a Nobel-díjas osztrák író, Peter Handke szerb nyelvű esszékötetének kiadására Történelem az elbeszéléseken túl, illetve Válogatott esszék Jugoszláviáról és Szerbiáról (szabad fordításunkban – a szerk. megjegyzése) címmel.

A pénzt a költségvetési tartalékból választották ki, írja a Hivatalos Közlöny. Az összeget a Szerb Nemzeti Színháznak utalják át a mű anyagi költségeinek fedezésére.

Peter Handke A kapus félelme tizenegyesnél, Vágy nélkül, boldogtalan, Az ismétlés és más könyvek szerzője, tavaly érdemelte ki az irodalmi Nobel-díjat. A díj odaítélése számos negatív reakciót váltott ki világszerte, amelyek megfogalmazói emlékeztettek az író és Slobodan Milošević kapcsolatára, arra, hogy a múlt század kilencvenes éveiben „igazságot” kért Szerbiának írásaiban és több nyilvános szereplése alkalmával. A Nobel-díj átadásán Stockholmban is két ellentábor vonult fel, az egyik ellenezte az író díjazását, a másikat pedig a szerb egyesületek szervezték, és tiszteletükről biztosították Handkét.

Handke egyszer kijelentette – emlékeztet a 021.rs –, hogy Szerbiában többen szeretik, mint olvassák.