2024. április 24., szerda
MAGYAR LABDARÚGÁS

Öt év után végre nyerne a Fradi

A Puskás Akadémia 2015 áprilisa óta nem kapott ki a Ferencvárostól Felcsúton

Mire március 14-e után ismét beindul a teljes futballélet a magyar labdarúgó NB I.-ben, addigra a Ferencváros már lendületbe is jön a két elmaradt mérkőzésének pótlásával. Az első helyen álló címvédő múlt szombaton, ha nehezen is, de hátrányról fordítva 2:1-re verte a Debrecent, majd szerdán, ugyancsak nehezen, 1:0-ra legyőzte az Újpestet idegenben. Szerhij Rebrov edző utóbbi meccset követően meglepően nyilatkozott, hiszen azt mondta, az Újpest a legnehezebb ellenfelük, mert túl kezdeményező futballt játszik. „Úgy érzem, megérdemeltük a három pontot, mert jól kontráztunk, kidolgoztunk helyzeteket, bár sajnos csak egyet tudtunk belőni. Hogy nyolc fordulóval a vége előtt kilenc pont az előnyünk? Nem érdekel. Mindig a következő meccs a legfontosabb. A Puskás Akadémia ellen is hasonlóan nehéz találkozóra számítok.”

Dibusz Dénes védése az Újpest ellen (Fotó: MTI)

Dibusz Dénes védése az Újpest ellen (Fotó: MTI)

Koronavírus ide, bizonytalanság oda, a Fradi már előre tervez, hiszen profi szerződést kötött a 19 éves szír támadóval, Ammar Ramadannal, aki a Juventus utánpótláscsapatában nevelkedett, és 2019 januárja óta a Ferencváros U19-es csapatát erősíti. Szó szerint, ugyanis két szezon alatt 26 meccsen 17 alkalommal volt eredményes. És ez még nem minden: a pletykák szerint ugyanis az Üllői útra tart a 20-szoros válogatott kapus, Bogdán Ádám. A legutóbb a Hibernianban védő játékos távozását a skót klub hivatalosan is megerősítette. Érdekesség, hogy ha a Liverpool korábbi kapusa valóban hazatérne, akkor csak most, 32 évesen mutatkozhat be az NB I.-ben.

Ami a bajnokságot illeti, a Fradi a 4. helyezett Puskás Akadémia otthonában lép majd pályára. Ott, ahol 2015. április 3-a óta, azaz több mint öt éve nem tudott nyerni. Azóta a Pancho Arénában ötször találkoztak, két 1:1-es és egy 0:0-s döntetlen mellett kétszer is a hazaiak győztek: 2018 októberében Hegedűs János góljával 1:0-ra, legutóbb, 2019. augusztus 25-én pedig hátrányról fordítva 4:1-re páholták el a riválist. Hornyák Zsolt, a felcsútiak edzője szerint a hátralévő nyolc találkozó egyformán fontos lesz, ám nem mindegy, hogyan kapják el a rajtot. Egy Fradi elleni bravúr nagy lökést adna. „Egy esetleges győzelemmel olyan sorozatba tudnánk kerülni, amivel folyamatosan behozva a lemaradást, akár a Mezőkövesdet is be tudnánk érni.”

A rivális Fehérvár is túl van már két tétmérkőzésen, és ugyan nem kapott ki, mégsem jutott be a magyar kupa döntőjébe. A mezőkövesdi 1:1 után hazai pályán 2:2-t játszott, és végül az idegenben szerzett kevesebb gól miatt alulmaradt. Ilyen csalódás után Pakson nyerni kellene a bajnoki folytatás során, de a Tolna megyei együttes nincs rossz passzban, a felkészülés során ugyanis nem kapott ki. A Kaposvár elleni két 1:1-es döntetlen mellett gól nélküli döntetlent játszott a Ferencvárossal, és 2:1-re győzött Újpesten.

A Mezőkövesd a kupaelődöntős sikerrel felvértezve Diósgyőrben játszik megyei rangadót, és ha nyer, tovább üldözi a Fehérvárt az ezüstéremért. A Kisvárda az Újpestet fogadja, az alsóházi csatában a vesztes nehezebb helyzetbe kerülhet. A Honvéd két bűn rossz mérkőzésen jutott be a kupadöntőbe, miután a hosszabbítással együtt 210 perc alatt sem született gól az MTK ellen, végül tizenegyesekkel kivívta a sikert. A bajnokságban a Debrecent fogadja, mindkét félnek kell a pont a megnyugvás érdekében.

A forduló ma egy igazi kiesési rangadóval kezdődik: a 25 forduló után mindössze 10 ponttal az OTP Bank Liga utolsó helyén álló Kaposvár a 18 ponttal előtte álló, mégis utolsó előtti Zalaegerszeget fogadja. A felek eddig 28 NB I.-es mérkőzést játszottak egymással: 6 kaposvári győzelem és 8 döntetlen mellett 14 alkalommal is az egerszegiek nyertek.

A 26. forduló programja

Május 29., péntek: Kaposvár–ZTE (20 óra). Május 30., szombat: Kisvárda–Újpest (16.55), Diósgyőr–Mezőkövesd (19), Paks–Fehérvár (21.05). Május 31., vasárnap: Honvéd–Debrecen (18.55), Puskás Akadémia–Ferencváros (21.05).